Fata de 14 ani din Pakistan, impuscata de talibani pentru ca a scris pe blog ca tinerele ar trebui sa fie libere sa meaga la scoala, a starnit reactii aprinse.

Malala Yousafzai este o fetita de 14 ani. Inca de acum 3 ani, adica de pe la 11 ani, Malala scria pe un blog BBC, insa nu cu numele real, ci folosea un pseudonim, Gul Makai. Pe pagina ei scria despre experientele de scolarita. Zona in care ea locuia a fost cucerita de talibani, care interzic educatia femeilor. Copila este acum in stare grava, in grija medicilor, iar mesajele de sustinere curg pe internet. 

Malalei Yousafzai nu i-a fost frica sa arate lumii intregi drama prin care trecea. Talibanii au fost apoi izgoniti din regiune, iar intre timp, identitatea ei a fost demascata. Ceea ce i-a adus recunoasterea pentru ceea ce a facut. Dar, i-au adus si necazuri. Adica a fost impuscata pe 10 octombrie, chiar cu o zi inainte de ziua internationala a fetelor, si este in stare critica. 

Malala a primit in numeroase randuri amenintari cu moartea pentru ca a indraznit sa se ridice impotriva unui regim nedrept. Pe blogul ei, tanara scria despre situatia femeilor din Pakistan care sunt fortate sa se casatoreasca de la varste fragede si nu isi pot continua studiile. Articolele ei, in care descria abuzurile la care sunt supuse femeile, i-au adus premiul national pentru pace si au atras atentia presei internationale.

Malala: "M-am gandit ca a sosit momentul sa lupt pentru drepturile mele. Dreptul la educatie, dreptul la pace, dreptul de a spune ce gandesc. Asa ca asta am facut."

Marti, in timp ce se afla in autobuzul scolii, un barbat inarmat l-a obligat pe sofer sa ii deschida usile si a impuscat-o pe Malala. Lupta ei a aprins speranta in inimile adolescentelor din intreaga tara. Iar dupa aceasta drama, o multime de oameni se roaga pentru ea.

"Am fost socata pentru ca era atat de ambitioasa si un model demn de urmat pentru toate fetele din Pakistan. Ma rog pentru ea.", spune o adolescenta. 

Curajul Malalei a determinat tot mai multi tineri sa ia atitudine si sa lupte pentru drepturile lor.

"Am invatat de la ea ca mersul la scoala este un lucru minunat si ca un om educat este un om mai bun." - afirma un coleg.

Statele Unite ale Americii au numit atacul asupra adolescentei un gest "barbar" si "o dovada de lasitate." Atentatul a starnit furie si reactii puternice si in presa locala, intr-o tara in care ofensivele extremistilor nu mai sunt demult o noutate. Crunt este ca, in timp ce doctorii se lupta sa ii salveze fetei viata, calaii ei continua sa o ameninte cu moartea.

Retelele de socializare vuiesc pe acesta tema. Cumulat, cred ca sunt sute de mii de mesaje de sustinere din intreaga lume, iar ele continua sa curga. Sunt mii de personalitati, lideri politici sau jurnalisti cu renume care o sustin pe mica eroina. Madonna si-a scris pe spate la concertul din Los Angeles numele ei. Secretarul general ONU a făcut declaratii publice, iar jurnalistii de top ai planetei au dedicat emisiuni la BBCCNN sau Al Jazeerain care au criticat statul pakistanez.

Malala are si o pagina neoficiala pe Facebook. Numara 30.000 de likeuri, iar la fiecare cateva secunde mai apar inca 2-3 abonati. 

Iata un exemplu puternic de social media. Cum internetul face cunoscut un caz revoltator si intreaga lume este de partea fetitei de 14 ani. Statul pakistanez s-a oferit sa plateasca toti banii de spitalizare si o pazeste cu armata. A fost mutata in cel mai bun spital din Pakistan iar peste noapte s-a pus si un pret pe capul atacatorilor care au promis ca vor incerca din nou sa o asasineze.

Daca nu ar fi existat retelele de socializare, Malala ar fi ramas un simplu nume, poate chiar si in Pakistan, insa, in mai putin de cateva ore de la momentul spitalizarii ei, tot internetul vuieste despre acest caz. Acesta este un exemplu despre forta internetului si a retelelor de socializare puse la treaba pentru o cauza nobila.

George Buhnici a cautat un blog similar cu al Malalei scris de un roman sau o romanca. Tinerii nostrii nu povestesc insa pe net decat despre statusuri de mess, bancuri si posete.

George Buhnici: "Daca aflati de vreun blog de adolescent care merita citit va rog sa imi scrieti si promit sa il prezint aici."

Share articol: