Daca nu va place cum arata situatia pe pamant poate vreti sa vedeti cum mai merge treaba prin spatiul cosmic
UPDATE: Racheta VEGA a DECOLAT la ora 12:00, ora Romaniei! Satelitul GOLIAT e in drum spre orbita. TOTUL ESTE NORMAL si decurge conform planului, anunta Agentia Spatiala Europeana. Alaturi de Goliat, VEGA mai transport satelitii e-St@r (Italia), MaSat-1 (Ungaria), PW-Sat (Polonia), Robusta (Franta), UniCubeSat GG (Italia) and Xatcobeo (Spania).
Video cu cei 7 sateliti cubici aflati la bordul rachetei VEGA:
Nanosatelitul romanesc este un cub cu latura de 10 centimetri si cantareste putin peste un kilogram. El a fost gandit si realizat de Agentia Spatiala Romana, in colaborare cu Institutul de Stiinte Spasiale. Goliat va realiza 3 experiemente stiintifice. In primul rand, va face fotografii cu Pamantul, la o rezolutie inalta. Apoi, va masura doza de radiatii de pe orbita. Cei de-al treilea experiement este unul de determinare a fluxului de micrometeoriti de pe orbita.
Luni, putin dupa ora 12.00, ora Romaniei, a avut loc lansarea inaugurala a rachetei Vega a Agentiei Spatiale Europene (ESA), de la baza de lansare Kourou din Guiana Franceza.
ESA spune ca misiunea, numita VV01, se deruleaza normal si fiecare din cele trei prime etaje cu combustibil solid ale rachetei s-au separat succesiv, potrivit programului.
La mai putin de sase minute dupa decolare, al patrulea si ultimul etaj, cu propulsie lichida - numit AVUM - a reusit prima aprindere, pentru a urca sa plaseze pe orbita, la o altitudine de 1.450 de kilometri, satelitii plasati la bordul ei.
Capabila sa transporte 1,5 tone pe orbita joasa (700 km altitudine), Vega vrea sa cucereasca piata vehiculelor mici si sa garanteze "un acces european in spatiu", a spus Benoît Geffroy, seful departamentului lansatoarelor ESA.
Cu o inalţime de 30 de metri si o greutate la sol de 137 de tone, Vega completeaza gama lansatoarelor operate de la baza Kourou, aaturi de Ariane 5 ECA (categoria grea - pana la 9,5 tone in orbita de transfer geostationar) si legendarul Soyuz rusesc (pana la 3 tone).
Unul dintre pasagerii acestui zbor va fi GOLIAT, primul nanosatelit romanesc, dezvoltat de o echipa de cercetare condusa de Agentia Spatiala Romana (ROSA).
Pe 360vr.com gasim cockpit-ul navetei Discovery. La scoaterea din uz i s-a facut o poza interioara la 360 de grade si a rezultat un fel de tur virtual spectaculos. Plin de butoane pentru cei care viseaza sa ajunga astronauti. Un alt site interesant este cel al Mars Reconnaissance Orbiter.
Este satelitul care sta cu ochii pe planeta rosie si ne aduce imagini in fiecare zi. Iata ce a gasit zilele trecute: un lansator pentru Rover-ul pierdut in 2010. Iata si o aplicatie de tableta si mobil care va pot tine ocupati pe drumul spre scoala sau serviciu.
MARS IMAGES:
Este o noua aplicatie pentru smartphone-uri, care aduce imagini inedite de pe Planeta Marte, imagini realizate de roverul NASA care exploreaza acum suprafata corpului ceresc. Aplicatia este destinata utilizatorilor de iPhone, dar si de telefoane care folosesc Android. Pozele sunt facute de roverul Opportunity, care a ajuns pe Marte in 2004. De atunci si pana acum a facut o multime de descoperiri importante, gasind inclusiv dovezi ca in trecut pe planeta exista apa.
Sursa: stirileprotv, mediafax