O noua baterie din aluminiu creata de catre cercetatorii de la Stanford se incarca complet in 60 de secunde! Bonus - nu explodeaza :)

Stanford News / Una dintre marile probleme in zilele noastre cu electronicele pe care le folosim in viata de zi cu zi este legata de autonomia bateriilor. Mai exact, de durata scazuta a acesteia. Acest lucru este insa pe cale sa se schimbe datorita cercetarilor facute de cei de la Universitatea Stanford.

Conform unui articol publicat in Nature, echipa de cercetare a reusita sa produca o baterie cu aluminiu la baza ce are niste proprietati remarcabile ce o pot transforma in viitorul acumulatorilor. Folosind aluminiu si grafen, echipa a reusit sa creeze o baterie ieftina, complet sigura si care se reincarca rapid.

Spre deosebire de acumulatorii traditionali care folosesc litiu, element chimic foarte reactiv, la aceasta noua tehnologie nu exista posibilitatea exploziei sau supra-incalzirea in cazul unei lovituri. Reactivitatea scazuta permite si indoirea, modelarea sau folosirea in electronicele flexibile. Hongjie Dai, profesor de chimie la Stanford spune: "Bateria noastra nu va lua foc, chiar daca faci gauri in ea!"

Nu numai atat, insa bateria celor de la Stanford are si proprietati electronice dorite. In primul rand, incarcarea extrem de rapida - poate dura pana la un minut! In plus, un alt aspect important este ca bateria poate suporta mii de cicluri de reincarcare fara sa-si piarda capacitatea.

Totusi, nu este totul perfect. Acumulatorul cu aluminiu la baza nu poate dezvolta decat jumatate din voltajul celor Li-ion. Exista potential de a rezolva aceasta problema modificand grafitul folosit in catod, dar deocamdata acest lucru reprezinta o problema.

Nu exista deocamdata vreo informatie in legatura cu momentul in care aceasta tehnologie va ajunge in device-urile noastre, dar cercetatorii sunt optimisti si privesc descoperirea ca fiind "o noua baterie in primele sale zile", urmand ca tehnologia sa fie imbunatatita.

Share articol: