Lansarea PS Vita incinge discutiile pe tema celor mai tari jucarii.
Industria jocurilor fierbe zilele acestea, datorita lansarii oficiale a consolei PlayStation Vita de la Sony, o ocazie buna sa o intoarcem pe toate partile, dar si sa ne intrebam care e gadgetul suprem in materie de jocuri. Pentru cei care "au deschis televizoarele mai tarziu", PlayStation Vita este succesoarea lui PSP si rivala pe viata si pe moarte a consolei Nintendo 3DS.
Cumpararea unui gadget pentru jocuri e o decizie personala, care depinde mult de preferintele fiecaruia. Unii vor un aparat cu butoane adevarate, altii sunt foarte incantati de ecranele touch. Si sumele pe care suntem dispusi sa le scoatem din buzunar difera. Exista persoane care sunt dispuse sa dea bani multi pentru o grafica ultimul racnet, in timp ce altii se multumesc cu mai putin sau chiar aleg sa se foloseasca de un gadget pe care il au deja, chiar daca nu e special construit pentru jocuri.
Acestea fiind spuse, sa trecem la treaba.
Incepem cu vedeta zilei:
PlayStation Vita
Despre noua consola lansata oficial marti, 21 februarie, de Sony, se spune ca ar fi cel mai puternic gadget pentru jocuri care incape in buzunarul din spate de la pantaloni. Are un design curat si se tine bine in maini. Pe scurt, este robusta si compacta. Dar frumusetea si puterea nu sunt suficiente, intr-o perioada in care smartphone-urile si tabletele sunt atat de indragite. Ca sa reuseasca, PS Vita trebuie sa ofere caracteristici distincte si jocuri pentru toate gusturile si toate portofelele.
Intai de toate, consola primeste un punct in plus pentru implementarea unui modul de Realitate Augmentata. Acesta iti permite sa plasezi in realitate scena unei batalii virtuale, de exemplu. Poti face ca doi oponenti sa se bata intr-un decor format din masa ta de birou sau din intersectia din imediata ta apropiere. PS Vita realizeaza asta prin modulul de Realitate Augmentata:
PS Vita are procesor cu 4 nuclee, camere in fata si in spate, poate reda muzica si filme, vine cu un ecran touch OLED de 5 inch, Wi-Fi si 3G (in functie de model), giroscop, accelerometru si busola pe 3 axe, plus un panou touch pe partea din spate.
Pe langa partea de gaming, video, photo si conectare Wi-Fi, PS Vita are posibilitatea “Cross playing”, adica gamerii pot juca in multiplayer de pe platforme diferite. Unul dintre ei poate folosi un PS3 si altul PS Vita.
Pentru a facilita actiunea si activitatile multiplayer, apar aplicatiile Near si Party. Prima este o noua aplicatie de socializare de tip location-based, intre functiile careia se afla si numararea si localizarea utilizatorilor de PS Vita din zona in care te afli. Pe de alta parte, Party iti permite sa comunici prin mesaje scrise sau voice chat si usureaza cooptarea prietenilor tai in sesiunile de jocuri deja incepute.
Cei innebuniti dupa Facebook, foursquare, Skype sau Twitter vor aprecia faptul ca noua jucarie de la Sony le permite sa ramana in contact cu prietenii.
In acest moment, pentru PS Vita sunt disponibile jocurile: Uncharted: Golden Abyss, Wipeout 2048, Little Deviants, Unit 13 (din 7 martie), Madnation Racers: Roadtrip, Everybody's Golf si Reality Fighters.
Consola va fi in magazinele din Romania din 22 februarie, la un pret de 1149,99 RON pentru versiunea Wi-Fi si 1449,99 RON pentru 3G.
PSP
Modelul anterior PlayStation Vita, PSP, va fi la oferta, acum ca s-a lansat Vita. Prin urmare, se poate dovedi o alegere inspirata pentru cei care nu sunt neaparat interesati sa aiba cel mai nou gadget de jocuri sau nu sunt interesati sa investeasca prea mult.
PlayStation Portable n-are Touch Panel, si nici 3G, insa este, totusi, o consola puternica, cu eran wide, Wi-Fi, browser web si posibilitatea de a asculta muzica sau de a urmari filme.
Nintendo 3DS
Trecem strada si ajungem la consola vazuta drept principalul concurent al PS Vita. 3DS este primul gadget de jocuri care imagini 3D fara sa necesite ochelari speciali. De fapt, baietii de la Nintendo au folosit aceasta tehnologie inaintea producatorilor de smartphone-uri si de tablete.
Nintendo 3DS, lansat in martie anul trecut, este succesorul lui Nintendo DS, aparut in 2004.
Desi toata lumea se astepta ca Nintendo 3DS sa fie un hit, in primele 6 luni de la lansare vanzarile au fost sub asteptari. Putem pune o parte din vina pe seama jocurilor, sa zicem fara stralucire, aparute pentru 3DS. Oamenii au invatat insa din greseli. Au coborat frumos pretul consolei cu peste 30% si au venit cu jocuri de calitate, iar miscarea face din Nintendo 3DS un competitor veritabil pentru PS Vita.
In materie de grafica, 3DS nu poate infrunta Vita.
Smartphone-uri & Tablete
Consolele in general pot fi privite drept un smartphone-uri cu mai multe butoane. Prin urmare, multi dintre cei care au tablete sau telefoane inteligente stau in cumpana atunci cand vine vorba sa cumpere un nou gadget. Nu toata lumea face din gaming o mare pasiune, iar butoanele conteaza pentru unii mai putin.
De fapt, intreaga industrie a gadgeturilor pentru jocuri este amenintata de smartphone-uri si de tablete, iar provocarea pentru producatorii de console este tot mai mare. La fel se intampla si cu industria foto, unde camerele compacte e posibil sa fie pe cale de disparitie in cativa ani, pentru ca telefoanele mobile devin din ce in ce mai puternice la acest capitol.