Copilăria este etapa marilor descoperiri prin joc și joacă. Curiozitatea și dorința de cunoaștere cresc progresiv odată cu vârsta. Odată cu trecerea timpului, copiii devin interesați de domenii noi, precum științele naturale, astronomia, matematica și fizica.

Cu ajutorul propriilor experimente, încep să cunoască lumea din jur dezvoltându-și diferite abilități și pasiuni.

Iată câteva propuneri de activități de familie care te vor ajuta să înveți să te joci cu cel mic.  

1. Cărțile cu jocuri

Pe copii îi atrag cărțile vesele și interactive. Acest tip de lectură îi cucerește încă din primele pagini și îi ține cu sufletul la gură până la final. Materialele educative sunt structurate, de regulă, în funcție de cele patru tipuri de comportament: cognitiv, socio-afectiv, verbal și motric.

Acestea sunt de fapt și etapele de dezvoltare ale copilului, jocurile educative urmărind în permanență dezvoltarea armonioasă a acestuia. Jocul este modalitatea plăcută prin care cel mic învață constant. Prin jocurile propuse în cărțile pentru copii, se urmărește, printre altele, percepția cantității și a pozițiilor spațiale. Totodată, prin jocurile propuse, se pune accentul pe dezvoltarea autonomiei și socializare, dezvoltarea vocabularului în limba maternă sau în limbi străine, exprimarea verbală și nonverbală și, nu în ultimul rând, dezvoltarea motricității.

Cărțile au ca variante de joc rebusuri, labirinturi, ghicitori, pagini de colorat, texte de tradus și multe altele.  

2. Cumpără-i jucării educative

În copilărie, distracția și știința se îmbină perfect într-o jucărie educativă. Fie că tu optezi pentru o jucărie STEM, un glob pământesc, o busolă, un binoclu sau o machetă a unui corp uman, cu siguranță îl vei atrage.

STEM este un acronim pentru Science, Technology, Engineering, Maths. Jucăriile care fac parte din această categorie au fost concepute cu scop educațional, nu doar pentru distracție, ci și pentru amuzament. Rolul acestui tip de jucării este de a stimula copii și de a le trezi interesul pentru știintă, tehnologie și matematică.

Jocuri de știință se găsesc pe educlass.ro. Acestea dezvoltă gândirea și abordarea divergentă la copii în diferite situații de viață.


3. Jucați-vă împreună

Optează pentru jocuri de societate, puzzle-uri, seturi de construcții, jocuri de rol. Acestea sprijină dezvoltarea socială și emoțională. Cei mici devin empatici, creează scenarii variate, învață cum să găsească soluții pentru rezolvarea problemelor.

Copiii care rezolvă puzzle-uri sau construiesc diverse lucruri vor arăta mai mult interes în construcții și vor reuși să clădească structuri sofisticate care implică folosirea abilităților spațiale și a inteligenței. Vor înțelege exact noțiunile temporale, gruparea de obiecte și operarea cu noțiuni similare sau opuse.

4. Vizitați muzee

Fie că cel mic este iubitor al artei, îl interesează istoria, știința, literatura ori tradițiile, puteți vizita diferite muzee tematice care cu siguranță vă vor încânta și îmbogăţi spiritual. 

Vizitând astfel de muzee, cei mici vor fi fascinaţi animale, plante, mașini, rotiţe, mecanisme, locomotive, avioane, tancuri și multe altele.

Expozițiile pentru copii prind viață cu ajutorul ghizilor specializați. Mai mult, majoritatea colecțiilor sunt practice, unele exponatele putând fi atinse de copii. 

5. Faceți experimente științifice

Pentru că învățarea prin joacă este una dintre cele mai plăcute și eficiente metode de învățare, optează pentru realizarea câtorva experimente științifice. Metodă de explorare a realităţii – experimentul - direct sau indirect, are o deosebită valoare formativă, întrucât le dezvoltă copiilor spiritul de observație, investigare, capacitatea de a înţelege esenţa obiectelor şi a fenomenelor, de prelucrare şi interpretare a rezultatelor, interesul de cunoaştere etc.

 

Încearcă, pe cât se poate, să fii prietenul copilului, cel mai bun partener de joacă, iar el va aprecia asta. Va avea mai multă încredere în forțele proprii și va descoperi, în cel mai frumos mod, tainele vieții. 


Share articol: