Vezi care sunt alternativele si de ce tocmai jocurile simple sunt cele care dau cea mai mare dependenta!
Un simplu joc pentru mobil a devenit in mai putin de o luna un fenomen mondial. Apoi a disparut, pur si simplu si a lasat milioane de utilizatori cu buza umflata. Aceasta e pe scurt povestea Flappy Bird, jocul care in 28 de zile a cunoscut gloria si apoi disparitia.
Flappy Bird a fost creat de un vietnamez, Nguyen Dong. Programatorul a inceput sa lucreze la joc inca din noiembrie 2012. Principiul era simplu: un joc asemanator cu Mario, in care trebuie sa faci o pasare sa zboare printre conducte din doar cateva apasari. Grafica simpla, gameplay simplu, dar nu la mintea cocosului si reteta succesului parea garantata. Jocul a intrat mai intai in AppStore, pe iOS si pana in decembrie anul trecut urcase deja peste 1.500 de pozitii, pana in top 80 jocuri gratuite in SUA.
Acela a fost si momentul in care Flappy Bird a devenit un fenomen. A inceput sa primeasca si cate 20 de review-uri pe zi. Devenise deja un viral si pe 10 ianuarie a ajuns in top 10 cele mai tari aplicatii in SUA. Tot atunci a fost si al 6-lea cel mai descarcat joc gratuit. Pe 22 ianuarie, Flappy Bird a deveniot disponibil si pe Android si a ajuns la cateva milioane de download-uri pe zi.
Flappy Bird incepuse sa dea dependenta. Ma simteam vinovat"
Nguyen Dong incepuse sa castige peste 50.000 de dolari pe zi doar din reclame. Jocul a primit insa si multe aprecieri negative referitoare la faptul ca succesul I se trage din grafica imprumutata parca de la Mario. Criticile au inceput sa-si spuna cuvantul si sa-i afecteze viata vietnamezului, care a inceput sa se planga pe Twitter ca nu mai suporta si a ajuns sa-si urasca creatia.
Pe 8 februarie a venit si anuntul bomba: “Flappy Bird va fi inchis peste 22 de ore!” Multi au crezut ca e doar un truc de marketing, dar pe 9 februarie, totul a luat sfarsit. In cele din urma, Nguyen le-a dezvaluit celor de la Forbes si motivul: “Nu mai puteam dormi. Flappy Birds a fost creat pentru a fi jucat cand esti relaxat. Dar a inceput sa dea dependenta si asta a devenit o problema. Ma simteam vinovat!” isi explica vietnamezul gestul.
CE POTI JUCA IN LOC DE FLAPPY BIRD
Programatorul mai are cateva jocuri, dar a promis ca nu va inchide niciunul dintre ele, pentru ca sunt inofensive. Se gandeste tot mai mult sa faca o continuare la Flappy Birds, insa una care sa nu dea atata dependenta. Exista insa si o veste buna pentru cei care duc dorul jocului. Succesul Flappy Birds a generat numeroase clone, atat pe iOS dar in special pe Android. Fly Birdie - Flappy Bird Flyer, Ironpants, Flappy Plane, Smarcle Flyer sau Flappy Bee sunt doar cateva dintre ele. Cel mai apropiat de original pare insa Splashy Fish. Acestea nu sunt singurele clone. Au aparut chiar si versiuni HTML5 pentru browser, precum Free Flappy Bird, iar iPhone-urile cu Flappy Bird preinstalat se vand deja cu sune astronomice, de aproape 100.000 de dolari pe eBay.
DE CE DEVII DEPENDENT DE JOCURILE BUNE
Totusi, de ce dau atat de mare dependenta jocurile precum Flappy Birds? Am trecut cu totii prin momente de genul asta, in care nu voiam sa ne oprim pana nu treceam de un anumit nivel, pana nu obtineam un scor mai bun, un anumit reward, sau pana nu terminam jocul. Explicatia o ofera conceptul starii de “Flow”, teoretizat de psihologul ungur Mihály Csíkszentmihályi.
Jocurile de mare succes ofera echilibrul perfect intre stres si recompense. Daca probele din joc sunt prea grele si nu reusesti sa treci de un anumit nivel, atunci vei simti emotii negative, anxietate, frustrare sau chiar furie. Daca probele sunt mult prea simple, atunci vei fi plictisit si dezinteresat. Insa dac jocul nu e nici prea simplu, nici prea complicat, atunci utilizatorul va beneficia de o experienta optima, iar asta poate da dependenta, conform Lifehacker.