Fantezia si realitatea s-au intalnit la Koln, la conventia jocurilor video Gamescom.
Evenimentul e considerat cel mai mare de acest gen dedicat exclusiv jocurilor interactive si divertismentului.
Realitatea virtuala e noul trend in jocurile video, iar producatorii s-au conformat. Au creat jocuri compatibile cu acest concept, dar si mijloacele tehnice care sa-l transporte pe utilizator in lumea povestii. Astfel, Sony a adus la Koln Project Morpheus - constand intr-o pereche de ochelari si senzori de miscare, care se conecteaza la consola PlayStation 4.
"Te decuplezi total de la realitate. Esti in mijlocul jocului, simti ca faci parte din el'', a spus Uwe Bassendowski, directorul Sony Computer Entertainment Germania.
Si cei de la Oculus VR, companie cumparata anul acesta de Facebook, au prezentat un produs care isi propune acelasi lucru. Insa nici ei, nici cei de la Sony, nu au anuntat cand le vor pune pe piata si la ce pret.
Altii nu s-au limitat doar la casti pentru a transporta utilizatorul in realitatea virtuala. Virtualizer, construit de o companie austriaca, adauga si miscarea, cu ajutorul unei placi turnante. Ca sa nu-si piarda echilibrul, utilizatorul e sustinut de o centura high-tech. Dispozitivul poate fi folosit si pentru altceva, in afara de jocuri.
''Poate avea aplicatii profesionale, de exemplu in arhitectura, poti explora machetele. Sau in stiinta, pentru tratarea fobiilor si traumelor", a spus Stephan Frank, Cyberith GmbH.
Marii producatori de jocuri si-au prezentat ultimele creatii, iar vizitatorii au putut testa noile versiuni ''Call of Duty", 'Battlefield'' sau "Fifa 15". N-au lipsit nici cele care indeamna la activitate fizica. Iar pentru nostalgici, Gamescom a avut si o sectiune retro, unde vizitatorii s-au jucat pe computere asemanatoare celor din copilaria lor.