Laptopurile au crescut in vanzari in acest an fata de 2009, iar pentru anul viitor estimarile prevad pastrarea trendului. Evolutia nu este deloc surprinzatoare avand in vedere avantajele - sunt portabile, atragatoare, din ce in ce mai performante si mai usoare. In privinta preturilor, plaja de oferte se intinde de la sub 1.500 de lei la peste 5.000 de lei, iar concurenta dintre magazine duce la aparitia reducerilor si promotiilor, mai ales in aceasta perioada a sarbatorilor de iarna.

Din aceste motive, cei care aleg sa-si cumpere un computer, in majoritatea cazurilor se indreapta spre un laptop.
 
Vanzarile de laptopuri in Romania le-au devansat pe cele de desktopuri inca din primavara anului 2009, iar acum au o pondere de doua treimi in totalul computerelor vandute, potrivit unui studiu GfK.
 
In Romania, portabilele au fost cele care au inregistrat o crestere spectaculoasa, in ciuda conditiilor economice dificile. Un alt studiu, realizat de IDC, pe baza datelor furnizate de companii , piata laptop-urilor si mini laptop-urilor a crescut cu 38% in primul trimestru din 2010, ajungand la 92.876 unitati.
 
Pe piata de electronice electrocasnice si produse IT&C,  luna cadourilor reprezinta varful de sezon. Vanzarile se dubleaza sau chiar tripleaza in decembrie comparativ cu o luna obisnuita din an, potrivit reprezentantilor magazinelor de profil.
 
Multi dintre romani aleg sa faca, sau mai degraba sa-si faca un laptop cadou.
 
Dar care sunt criteriile dupa care alegi un laptop? Avem enumerati si explicati mai jos pasii care ar trebui urmati in luarea deciziei de cumparare a unui astfel de produs.
 
Destinatia de utilizare a laptopului  
 
Cand te-ai hotarat sa-ti cumperi un laptop, ar fi bine sa stii cat mai precis pentru ce vrei sa-l utilizezi: Jocuri, aplicatii, grafica,filme, muzica, etc. Vei avea nevoie de o configuratie diferita de la un caz la altul.
 
Bugetul disponibil
 
Stabilirea bugetului este pasul urmator. In functie de cati bani ai la dispozitie, urmeaza sa cauti cel mai performant laptop care sa se incadreze in suma si sa se plieze pe nevoile tale de utilizare.
 
Daca vei opta pentru cele mai ieftine modele, sub 1.500 lei, trebuie sa fii constient ca in afara de navigare pe Internet, muzica si filme nu vei putea face mare lucru cu el. Nu vorbim aici de oferte, ocazie cu care puteti gasi laptopuri de performante medii la un pret mic.
 
Daca te incadrezi cu bugetul in categoria de preturi medie, intre 1.500 si 3.000 lei aici oferta este foarte bogata si ai de unde alege.
 
Daca ai un buget de peste 3.000 deja ai trecut la categoria celor mai performante.
 
Cum alegi configuratia laptop-ului?
 
1.Primul lucru la care te uiti este procesorul. Asigura-te ca este unul de tipul pentium dual core, amd X2, core2duo, etc. Apoi este de preferat ca memoria cache sa fie de peste 1mb. De asemenea, frecventa procesorului ar trebui sa fie de peste 800MHz.
 
 
2. Memoria RAM. Trebuie sa aiba cel putin 1GB , de preferat 2Gb si sa fie posibila upgradarea la 4Gb, eventual mai mult. Apoi, frecventa memoriei , ar trebui sa fie de peste 800 MHz .
 
3. Placa video. Daca veti folosi laptopul la jocuri sau grafica ar fi bine ca placa video sa fie speciala, cu o memorie de peste 512 DDR2, si cu o frecventa adecvata scopului pentru care il cumparati.
 
4. Hard disk. Modelele actuale au in majoritatea cazurilor peste 250GB. Dar daca aveti nevoie de memorie mare, exista oricand solutia simpla de a cumpara un hard disk extern unde sa va stocati datele.
 
5. Conectivtate. Majoritatea laptopurilor noi sunt dotate cu wireless bluetooth . Este indicat sa aveti si mai multe porturi USB, care sa nu fie dispuse unul langa altul, pentru a le putea folosi simultan.
 
Share articol: