Microsoft si Qualcomm au prezentat primele laptopuri always-on.
Noua gama de laptopuri foloseste platforma Snapdragon 835, cunoscuta pasionatilor de gadgeturi de la smartphone-urile de top.
Prin montarea pe un laptop a unui procesor optimizat pentru dispozitivele mobile, Microsoft incearca sa ofere un produs hibrid care sa ofere avantajele unei tablete combinate cu performanta unui PC.
Noile laptopuri vor aduce o serie intreaga de avantaje, dar presupun si cateva compromisuri.
Primul si cel mai important aspect este cel al autonomiei. Gratie optimizarilor de consum pe care Qualcomm le-a facut pentru smartphone-uri si tablete, aceste procesoare vor oferi o autonomie, sustin cei de la Microsoft, de 20-22 de ore.
La fel de adevarat este faptul va exista o anumita diferenta de performanta intre laptopurile cu Snapdragon si cele care folosesc procesoarele Intel, spre exemplu.
Al doilea aspect important este conexiunea de date de care aceste laptopuri vor beneficia. La fel ca smartphone-urile ori tabletele, aceasta categorie de PC-uri va putea folosi fie conexiunea wireless, fie 4G-ul.
Autonomia foarte mare si conexiunea de date, care va compensa pentru momentele in care nu exista o retea wireless disponibila, aduc avantajele tabletelor pe PC si stau la baza denumirii „always-on PC” pe care Microsoft o foloseste pentru aceasta categorie de laptopuri.
Datorita platformei compacte Snapdragon si a faptului ca nu mai sunt necesare ventilatoare pentru racire, noile laptopuri vor fi mai usoare, mai subtiri si la fel de silentioase ca o tableta.
Dincolo de diferentele de performanta ale platformelor hardware, restul compromisurilor vin din zona de software. Aceste laptopuri vor fi livrate cu o versiune speciala de Windows 10 – Windows 10 S, care permite instalarea aplicatiilor doar din magazinul oficial Windows Store.
Cei care doresc sa poata instala aplicatii din alte surse vor fi nevoiti sa faca upgrade la Windows 10 Pro, upgrade care deocamdata este gratuit.
Noile PC-uri cu procesoare Qualcomm vor rula majoritatea aplicatiilor. In afara de aplicatiile native, vor mai functiona, cu ajutorul unui emulator, aplicatiile traditionale pe 32 de biti.
Nu sunt suportate aplicatiile native pe 64 de biti in acest moment. De asemenea, nu exista si nu va exista nici pe viitor suport pentru programele care au nevoie de privilegii la nivel de kernel, precum antivirusii.
Unul din primii reprezentanti ai noii categorii de produse este NovaGo, al celor de la Asus. Cu un ecran de 13,3 inch, acesta va fi disponibil in doua versiuni.
Prima varianta, care are un pret oficial de 600 de dolari, dispune de 4 GB memorie RAM si 64 GB spatiu de stocare. Cea de-a doua ofera 8 GB memorie RAM si 256 GB spatiu de stocare pentru 800 de dolari.
Rezumand, noile „always-on PC-uri” pe care Microsoft, Qualcomm si parteneri precum Asus, Lenovo, HP sau Dell le vor lansa aduc avantajelor tabletelor in lumea PC-urilor.
Autonomia, conexiunea de date, lipsa ventilatoarele si silentiozitatea fac din aceste laptopuri o alternativa la tableta asa cum tableta a incercat, fara prea mare succes, sa fie o alternativa la PC.
Daca Apple si-a promovat in ultimii ani tabletele ca inlocuitoare de PC-uri, acum Microsoft poate spune ca noile PC-uri elimina nevoia unei tablete. Nu in ultimul rand, aceste laptopuri sunt raspunsul Microsoft la o alta amenintare pentru Windows – chromebook-urile celor de la Google.
Sursa: News.ro