Sundar Pichai, omul cheie in dezvoltarea mult-asteptatului laptop Google, a anuntat ca ultimul din cele aproximativ 60000 de netbook-uri pe care Google le-a comandat pentru a servi drept platforma de test pentru sistemul de operare Chrome OS. Ce se va intampla mai departe? Cititi in continuare.
Cr-48 a fost lansat pe 7 decembrie 2010, lotul acesta de laptop-uri fiind realizat de catre Google ca platforma hardware pentru a fi distribuit dezvoltatorilor si tester-ilor in ideea crearii unei solutii cat mai mature si mai stabile.
Din punct de vedere hardware, Cr-48 este un netbook de 12.1”, are un procesor Intel Atom N455 la 1.6 GHz, un SSD de 16 GB, 1 GB de RAM (cel putin asa spun cei care l-au vazut), WiFi, modem 3G de la Qualcomm si o serie de ciudatenii. Spre exemplu, lipsesc clasicele F1 - F12, Caps Lock-ul este inlocuit cu un buton de search, iar touchpad-ul este foarte mare si suporta multi-touch (cu ceva probleme pe partea de mouse gestures din browser).
Recenziile celor care au fost printre cei 60000 de norocosi au reliefat urmatoarele aspecte:
Pentru o persoana care are un alt computer (puternic) acasa si nu doreste decat un device portabil, care sa ii tina loc de mobile office, sa poata sa acceseze internetul si (prin intermediul Google Docs) sa aiba si capabilitati limitate de a edita documente, isi face bine treaba. Timpul de pornire de 12 secunde este de asemenea foarte bun, dar exista alternative pe piata care se apropie semnificativ de acesta.
Wolfgang Gruener de la Conceivably Tech, care a testat Cr-48 o perioada semnificativa de timp, constata ca problema cea mai serioasa este lipsa capabilitatilor offline ale acestuia, in conditiile in care, efectuarea unor activitati de baza pe conexiunea 3G este incredibil de anevoioasa.
O concluzie des intalnita printre cei care au avut “bestia” in teste a fost ca in prezent, functiile de browsing ale Cr-48 sunt foarte bine indeplinite de un netbook clasic, care in plus mai are si serioase capabilitati offline, dar ca aceasta ar putea fi o abordare viabila intr-un viitor mai mult sau mai putin indepartat, in care cloud-computing-ul, cloud-storage-ul si cloud-streaming-ul sa se realizeze mai natural si mai rapid.
Google promite ca in vara, Acer si Samsung vor scoate primele laptop-uri / netbook-uri cu Chrome OS. Noi asteptam cu interes produsele si speram ca, cel putin de data asta, sa nu se limiteze doar la piata de peste ocean, cum a fost cazul platfomei initiale - Cr-48.