iPhone 6 ramane unul dintre cele mai vandute telefoane din lume in ciuda faptului ca au fost lansate alte telefoane de top.
De fiecare data cand este lansat un nou iPhone, este o nebunie totala. Fani care asteapta ore intregi inainte de lansare, recorduri in materie de vanzari pentru un smartphone. Ultimul exemplu este iPhone 6 care le-a adus cel mai mare profit trimestrial din istorie celor de la Apple.
Apoi Samsung a lansat Galaxy S6 iar acesta a primit review-uri excelente, fiind considerat cel mai bun telefon cu Android de pe piata. Totusi, urmarile nu au fost aceleasi ca in cazul iPhone-ului, Galaxy S6 avand vanzari sub asteptari ceea ce a dus la un profit mai mic fata de aceeasi perioada in 2014.
Care este motivul? De ce iPhone 6 are un succes mai mare decat Galaxy S6 si este considerat de multi superior lui Galaxy S6? Ei bine, exista 2 motive pentru care iPhone va avea mereu un avantaj in fata telefoanelor cu Android - ecosistemul de aplicatii si intarzierea cu care este primita ultima versiune a sistemului de operare.
Este clar ca Androidul este un sistem de operare excelent si are anumite avantaje fata de iOS, multi dintre cei care prefera aceasta platforma o fac pentru ca iOS-ul este considerat limitat. Insa problema Android-ului este data de ecosistemul de aplicatii din jurul sistemului de operare. Desi aplicatiile de top din iOS se regasesc si in Android, majoritatea sunt mai urate din punct de vedere estetic, cu mai multe bug-uri si cu lag-uri.
De ce se intampla asta? Principalul motiv este pentru ca dezvoltatorii tind sa ofere cele mai bune aplicatii si cele mai noi functii pe iOS inainte sa le adapteze pentru Android, astfel ca versiunea mai buna este pe iOS. Cand o aplicatie este lansata, aproape intotdeauna apare prima data pe iPhone. Trendul se schimba treptat insa va mai dura mult timp pana cand acest lucru se va schimba radical. Cei de la Business Insider au publicat un grafic ce evidentiaza acest lucru - Google Play este in crestere, insa este incomparabil mai mic decat App Store.
Cu alte cuvinte, dezvoltatorii se concentreaza pe ceea ce le genereaza mai multi bani. Chiar si companii mari precum Facebook si Twitter pun iOS pe primul plan. In plus, Android-ul functioneaza pe o varietate mare de hardware astfel ca este mai dificil pentru dezvoltatori de testat. iPhone-ul vine doar in cateva versiuni si este mai simplu de testat.
Pentru multi utilizatori, ecosistemul de aplicatii este cea mai importanta parte din telefon astfel ca numarul de nuclee sau viteza cu care se deschide camera pica in plan secund.
O alta problema mare a Android-ului este data de update-urile sistemului de operare. Producatorii de telefoane precum Samsung sau HTC modifica sistemul de operare cu propriul design si functii. Nu este aceeasi versiune creata de Google si pe care o regasesti pe telefoanele Nexus.
Acest lucru face ca update-ul la ultima versiune de operare sa dureze diferit de la telefon la telefon, de la producator la producator. Iar o vasta majoritate a telefoanelor cu Android nu folosesc ultima versiune a sistemului de operare. In schimb, Apple ofera update-ul la iOS pentru aproape toate telefoanele in acelasi timp. Astfel, poti fi sigur cand iti iei un iPhone ca nu va trebui sa astepti prea mult pentru cele mai noi functii. Pe Android, in schimb, nu stii daca acestea vor fi disponibile vreodata.