Apple intenționează să înceapă să implementeze tehnologia de inteligență artificială generativă pe iPhone și iPad cel mai devreme la sfârșitul anului 2024, potrivit lui Jeff Pu, un analist al firmei de investiții Haitong International Securities din Hong Kong.

Într-o cercetare, Pu a declarat că verificările sale privind lanțul de aprovizionare sugerează că Apple va construi probabil câteva sute de servere AI în 2023 și semnificativ mai multe anul viitor. El crede că Apple va oferi o combinație de inteligență artificială bazată pe cloud și așa-numita „edge AI", care implică mai multă procesare a datelor pe dispozitiv, arată MacRumors.

El a adăugat că va fi nevoie de răbdare în ceea ce privește lansarea de către Apple a IA generativă, deoarece compania analizează modul în care să utilizeze și să proceseze datele cu caracter personal într-un fel care să se alinieze cu angajamentul său față de confidențialitatea clienților.

Dacă va fi respectat calendarul, ar însemna că Apple ar putea începe să implementeze funcțiile de AI generativă începând cu iOS 18 și iPadOS 18, dar rămâne de văzut cum va utiliza tehnologia.

Luna trecută, The Information a raportat că Apple intenționează să încorporeze modele lingvistice mari în Siri pentru a le permite utilizatorilor să automatizeze sarcini complexe, o funcție care ar implica o integrare mai profundă cu aplicația Shortcuts. Raportul a precizat că această funcție este așteptată să fie lansată într-o actualizare de software pentru iPhone anul viitor, astfel că ar putea face parte din iOS 18.

În luna august, analistul Ming-Chi Kuo, a declarat că eforturile de inteligență artificială generativă ale Apple sunt „semnificativ în urma concurenților săi", așa că nu este clar dacă termenul de la sfârșitul anului 2024 este realist. Este posibil ca tehnologia să nu fie gata până în 2025.

Inteligența artificială generativă a crescut în popularitate anul trecut, când OpenAI a lansat ChatGPT, un chatbot care poate răspunde la întrebări și alte solicitări.Google și Microsoft au lansat chatbots similaro la începutul acestui an, în timp ce tot mai multe companii se întrec în acest spațiu. Chatbots sunt instruiți pe modele lingvistice complexe, ceea ce le permite să răspundă natural, precum ar face-o un om.

În luna iulie, Mark Gurman de la Bloomberg a declarat că Apple testa intern un chatbot „asemănător cu ChatGPT", supranumit „Apple GPT", dar a spus că firma încă nu a „conceput o strategie clară" pentru a lansa instrumente de inteligență artificială generativă către public.

Share articol: