Compania americana trece prin momentente de incertitudine era post-Jobs, potrivit MarketWatch
Apple a iregistrat o scadere a actiunilor sub pragul de 600 de dolari, in declin cu aproape 15% fata de mijlocul lunii septembrie, cand au depasit 700 de dolari, dupa ce compania a dezamagit clientii prin lansarea unui serviciu de harti cu probleme, iar plecarea unor directori a evidentiat divergente in randul conducerii.
Declinul a inceput la scurt timp dupa ce aplicatia Maps a Apple a inceput sa fie criticata puternic in urma lansarii iPhone 5 la 21 septembrie, scrie portalul MarketWatch.
La o saptamana, Jean-Louis Gassée, fost director la Apple devenit intre timp investitor in noi proiecte IT, a scris pe blog ca producatorul iPhone a pierdut aproape 30 de miliarde de dolari din capitalizare ca urmare a esecului hartilor. Directorul general al Apple, Tim Cook, a fost chiar nevoit sa-si ceara scuze pentru probleme si sa recomande clientilor servicii similare ale rivalilor, precum cel al Google.
Actiunile si-au continuat declinul in octombrie, iar ultima scadere a fost inregistrata miercuri, odata cu reluarea tranzactiilor pe bursele din SUA, oprite doua zile din cauza uraganului Sandy. Cotatia Apple a coborat cu 1,5%, ca reactie la cea mai mare restructurare a managementului din ultimii ani, in urma careia a fost exclus seful diviziei de software pentru telefoane mobile, Scott Forstall, un fost protejat al cofondatorului si fostului CEO Steve Jobs, decedat in octombrie 2011.
In timp ce analistii au incercat sa linisteasca investitorii ca totul este bine la Apple, exista tot mai multa incertitudine cu privire la schimbarile din era post-Jobs.
"Golul lasat de Jobs nu a fost umplut si a izbucnit un conflict. Acum sunt aruncate peste bord primele cadavre. Vor urma si altele, deoarece Tim Cook nu are capacitatea de a conduce o companie care are nevoie de un lider creativ si dinamic", a declarat Stephen Diamond, profesor asociat de drept la Universitatea Santa Clara.
Aceasta perspectiva reprezinta, insa, o minoritate. Wall Street Journal a scris ca sub conducrea lui Cook, compania este condusa "cu mai multa liniste decat pe vremea lui Jobs, cand angajatii traiau cu o teama continua ca vor cadea victime tiradelor sau toanelor acestuia". Recenta schimbare de management demonstreaza determinarea lui Cook de a rezolva conflicte personale pe care Jobs le-a lasat sa se amplifice.
Unii analisti au avut o opinie similara cu a cotidianului american si au mentinut recomandarile privind cumpararea de actiuni, in pofida plecarilor surprinzatoare.
Nelinistea pe Wall Street este in crestere, iar plecarea lui Forstall ar putea reprezenta un semnal important pentru multi investitori deja precauti fata de producatorul de dispozitive mobile.
In plus, ultimele rezultate financiare ale Apple au inclus si o revizuire in scadere a marjelor de profit anticipate pentru vanzarile din ultimele luni ale anului, ca urmare a introducerii de noi produse, dintre care unele au condus la cresterea costurilor. Apple isi stabileste de obicei obiective pe care le poate depasi usor, insa prognoza privind marjele de profit a surprins neplacut Wall Street.
Lansarea iPad Mini si rcenta campanie publicitara "Geniu" nu au fost organizate la fel de bine ca pe vremea lui Steve Jobs, afirma Rob Enderle, analist principal la Enderle Group.
"L-au facut pe cumparatorul Apple sa para prost. Niciodata nu-ti faci clientii sa para prosti", a spus Enderle.
Cea mai mare temere este insa posibila pierdere a pozitiei de lider in privinta inovarii. Unii analisti considera ca Microsoft a luat fata Apple prin trecerea la un sistem de operare Windows pentru touchscreen, noteaza MarketWatch, citat de agentia de presa Mediafax.