După mai mult de un an și jumătate, Nokia are câștig de cauză. Suma pe care o primește de la Apple rămâne confidențială dar este îndeajuns de mare încât să echilibreze rezultatele financiare ale companiei finlandeze.
Bătălia patentelor dintre Nokia și Apple a început în octombrie 2009 atunci când compania finlandeză a dat în judecată producătorii iPhone-ului pentru încălcarea a zece patente diferite referitoare la GSM, UMTS și WiFi. La momentul respectiv Nokia argumenta că patentele în cauză au fost licențiate de 40 de companii diferite, însă Apple a refuzat licențierea acestora (speculațiile mergeau de la o sumă prea mică oferita de Apple până la refuzul de a plăti pentru licențiere).
Ca răspuns la procesul intentat de Nokia, Apple i-a dat în judecată pe finlandezi după mai puțin de două luni pentru încălcarea a treisprezece patente, aducând în plus, ca probă, o declarație a vicepreședintelui executiv Anssi Vanjoki, care, la un eveniment GoPlay din 2007 a declarat că "dacă ceva este bun undeva în lume, o sa fim mândri să-l copiem".
Escaladarea s-a întâmplat în ianuarie 2010 cand, imediat după sărbătorile Anului Nou, Nokia a intentat un nou proces, de această dată la International Trade Commission, solicitând interzicerea importurilor de iPhone, iPod și MacBook în Statele Unite datorita încălcării patentelor. Apple a răspuns la fel, solicitând, după două săptămâni, interzicerea importurilor de telefoane Nokia în Statele Unite, ca urmare a încălcării patentelor Apple.
După mai mult de un an și jumătate de procese, Nokia și Apple au ajuns la un numitor comun, încheind bătălia printr-un contract. Datele contractului sunt confidențiale, însă în comunicatul Nokia se face referire la o sumă pe care Apple se obligă să o plătească la semnare, urmând a plăti apoi drepturi de licențiere pentru perioada căt folosește tehnologiile patentate de finlandezi. Un rezultat mai mult decât benefic pentru Nokia ale cărui vânzări de terminale Symbian s-au prăbușit după ce alianța cu Microsoft a devenit publică.
Comunicatul oficial de presă aici.
Sursa și foto: engadget.com