Peste 60 la suta dintre virusii de telefoane mobile se instaleaza pretinzand ca sunt aplicatii legitime
Numarul de virusi de Android din Romania a crescut cu patru procente odata cu venirea toamnei, releva un raport realizat pe o perioada de noua luni de specialistii Bitdefender, liderul pietei romanesti de antivirus.
Amenintarile din familia FakeInst, care se instaleaza pretinzand ca sunt aplicatii legitime, reprezinta peste 60 la suta din numarul total de pericole detectate in septembrie. Acesti virusi sunt capabili sa fure informatii personale precum geolocatie, e-mailuri sau contacte din agenda si sa le foloseasca pentru frauda si furt de identitate.
In septembrie, trei detectii diferite din aceasta familie au ocupat primele locuri in clasament. Astfel, virusii din familia SMS Send, folositi mai ales pentru trimiterea de mesaje catre numere cu tarif premium, au ratat pentru prima data podiumul in ultimele patru luni.
“Utilizatorii de telefoane Android din Romania sunt expusi la atacuri cibernetice tot mai variate. Cresterea numarului de virusi confirma faptul ca utilizatorii inca nu sunt familiarizati cu securitatea datelor de pe mobile. Principala sursa de amenintari pentru Android o reprezinta in continuare aplicatiile descarcate de pe marketplace-urile neoficiale”, a declarat Liviu Arsene, Sr. Mobile Malware Researcher la Bitdefender.
La inceputul toamnei, aplicatiile Android ce afiseaza in mod agresiv reclame la diverse produse si servicii au pierdut teren fata de lunile de vara, cand inregistrau o medie de aproximativ 70%. Scaderea lor cu 3 procente a lasat loc unor pericole mai mari pentru utilizatorii de mobile, peste 33% dintre amenintarile informatice din septembrie fiind virusi.
In noul sezon, reclamele ce afiseaza publicitate agresiva si modifica pagina de pornire a browser-ului s-au diversificat. Specialistii Bitdefender au identificat inca o aplicatie cu acest tip de comportament, Android.Adware.Plankton.A. Aceasta ocupa primul loc in clasamentul din luna septembrie, cu peste 90% din totalul detectiilor de adware.
Foto: Techno Bloggers