Din ce în ce mai des în ultima perioadă aflăm despre atacuri cibernatice îndreptate fie împotriva utilizatorilor, fie în direcția instituțiilor oficiale. În ceea ce-i privește pe consumatorii finali, de cele mai multe ori acestea se realizează prin infectarea smartphone-urilor.
Există câteva semne pe care le puteți urmări și care v-ar putea indica faptul că atacatorii v-au luat în vizor smartphone-ul prin intermediul unei „aplicații infectate".
Primul indiciu este o scădere a performanțelor telefonului dumneavoastră. Dacă durează prea mult timp pentru ca aplicațiile să se încarce sau dacă se blochează aleatoriu, este posibil ca telefonul dumneavoastră să fi fost victima unui atac malware. Un alt semn relevant care vă spune că ceva nu este în regulă e descărcarea foarte rapidă a bateriei. În cazul în care malware-ul rulează în fundal, aplicația infectată trebuie să primească energie de undeva, iar aceasta provine direct de la bateria telefonului.
În aceeași ordine de idei, dacă nu ai un plan nelimitat de trafic de date și observi că rămâi fără Internet mai devreme decât de obicei, s-ar putea ca acest lucru să fie rezultatul malware-ului pe care îl rulează telefonul tău. Iar dacă factura lunară la Internet pare să crească fără motiv, atunci s-ar putea să existe un motiv pentru acest lucru pe care nu îl cunoașteți, dar care vă afectează direct dispozitivul.
Nu în ultimul rând, și supraîncălzirea ar putea fi unul dintre indiciile că telefonul dumneavoastră este ținta unui atac cibernetic. Dacă bănuiți că problema este generată de un malware, aruncați o privire în magazinul de aplicații de pe telefon și căutați o aplicație antivirus bine cotată și instalați-o pentru a găsi vinovatul.
Odată ce ați efectuat o scanare,aplicația antivirus v-ar putea oferi câteva sugestii de urmat. Dacă vă recomandă să ștergeți o anumită aplicație, faceți acest lucru imediat, chiar dacă ați prefera să nu scăpați de ea.
Există diferite tipuri de malware și majoritatea dintre ele vă pot fura datele cardului și, implicit, banii. Ce puteți face dacă ați încercat să eliminați aplicația sau aplicațiile „vinovate” și problemele nu dispar? S-ar putea să fie nevoie de o actualizare a dispozitivului la setările din fabrică, dar pentru asta trebuie să vă asigurați că faceți o copie de rezervă a fișierelor și datelor pe care doriți să le păstrați și abia apoi să începeți procesul.
La nivel general, există foarte multe tipuri diferite de malware - unele se ocupă cu furtul datelor personale, altele pot face ca telefonul să fie controlat de la distanță, pot accesa camera foto și alte funcții. Important e să fim constant atenți la smartphone-ul nostru și la cele câteva indicii care ne pot sugera că ceva e în neregulă.
__________________________________________________________________________________________________
Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro: