Telefoanele devin în fiecare an mai performante, dar o nouă descoperire ar putea accelera evoluția acestora. 

Pentru cei care se îngrijorează cu privire la diferențele de performantă din ce în ce mai mici oferite de viitoarele procesoare, ZDNet relatează că Universitatea din Sussex a descoperit o metodă prin care nanomaterialele ar putea căpăta proprietăți similare tranzistorilor. Un nanomaterial este unul care are o dimensiune între 1 și 100 nm, iar materialul pe care îl folosesc specialiștii este grafenul. Prin plierea unui strat de grafen, precum în tehnica origami, materialul capătă proprietățile unor componente electrice utilizate în realizarea procesoarelor.

Descoperirea ar putea permite realizarea de microcipuri care ar putea fi folosite la conceperea unor dispozitive mult mai rapide și mai eficiente din punct de vedere energetic. Dimensiunea microprocesoarelor realizate din nanomateriale ar fi atât de redusă încât ar permite și implementarea unui cip adițional într-un singur dispozitiv.

Grafenul pare a fi nanomaterialul potrivit pentru o astfel de componentă, datorită abilităților sale de conductivitate. În asociere cu grafenul, bateriile litiu-ion se pot încărca de până la cinci ori mai repede, iar nanomaterialul este și de 200 de ori mai dur decât oțelul și de șase ori mai ușor. Samsung a patentat deja inovațiile pe bază de grafen în Coreea de Sud și în SUA.

Grafenul ar putea fi folosit, mai departe, și pentru producerea altor materiale care se regăsesc într-un smartphone, proces care ar trebui să reducă greutatea unui dispozitiv. În urmă cu câțiva ani, o companie de cercetare din Coreea a realizat un display OLED utilizând grafen, iar luna trecută compania Appear Inc. a transmis că va lansa un telefon 5G bazat pe o baterie de grafen. Acesta ar urma să fie primul smartphone de acest tip și cel mai ușor telefon 5G.

__________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro:

Share articol: