Reducerea utilizării smartphone-ului cu doar o oră pe zi poate avea efecte foarte importante asupra oamenilor. 

Concret, o oră în plus departe de telefonul mobil te face mai puțin anxios, mai mulțumit de viață și mai predispus la exerciții fizice, a arătat un studiu.

Cercetătorii au afirmat că „nu este necesar să renunțăm complet la smartphone pentru a ne simți mai bine", dar au descoperit că reducerea utilizării zilnice are efecte pozitive asupra stării de bine a unei persoane.

Studiile anterioare au arătat că utilizarea telefonului mobil este corelată cu obezitatea, dureri de gât, performanțe scăzute și comportamente asemănătoare dependenței, astfel încât experții germani și-au propus să stabilească, de fapt, „cât de mult este prea mult”.

Dr. Julia Brailovskaia și echipa sa au vrut să afle dacă viața noastră este mai bună fără smartphone-uri sau, mai degrabă, cât de puțin timp de utilizare pe zi este bun pentru noi și dacă există un „punct optim".

Cercetătorii au recrutat pentru studiul lor 619 persoane, pe care le-au împărțit în trei grupuri. În total, 200 de persoane și-au lăsat telefonul deoparte timp de o săptămână, 226 au redus timpul de utilizare a dispozitivului cu o oră pe zi, iar 193 nu au schimbat nimic în comportamentul lor.

„Am constatat că atât renunțarea completă la smartphone, cât și reducerea utilizării zilnice a acestuia cu o oră au avut efecte pozitive asupra stilului de viață și a stării de bine a participanților', a declarat Dr. Brailovskaia. „În grupul care a redus utilizarea, aceste efecte au durat chiar mai mult timp și au fost astfel mai stabile decât în grupul de abstinență”.

De asemenea,cercetătorii i-au intervievat pe toți participanții cu privire la obiceiurile lor și la starea de bine - imediat după realizarea experimentului, la distanță de o lună și chiar la patru luni diferență.

Ei au întrebat cât de mult s-au implicat în activități fizice, câte țigări au fumat pe zi, cât de mulțumită era o persoană de viața ei și dacă prezentau semne de anxietate sau depresie.

Intervenția de o săptămână a schimbat obiceiurile de utilizare ale participanților pe termen lung: chiar și la patru luni după încheierea experimentului, membrii grupului de abstinență și-au folosit smartphone-ul în medie cu 38 de minute mai puțin pe zi decât înainte.

Cei din grupul care a petrecut cu o oră mai puțin pe zi cu telefonul în timpul experimentului au continuat să-l folosească mai puțin cu până la 45 de minute chiar și după patru luni.

În același timp, satisfacția vieții și timpul petrecut fiind activi din punct de vedere fizic au crescut, în timp ce simptomele de depresie și anxietate - precum și consumul de nicotină - au scăzut. 

__________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro:

Share articol: