Samsung vrea să transforme modulele telefoto de pe smartphone-uri într-o „a doua cameră principală". Prin aceasta, compania vrea să spună că actualii senzori sunt mai mici, cu o rezoluție mai mică, sunt în urmă și la funcții precum HDR și la ratele de cadre video, în comparație cu camera principală a telefonului.

Pentru a fi o a doua cameră principală adecvată, modulul tele va avea nevoie de un senzor suficient de bun pentru camera principală - iar Samsung consideră că senzorii săi de 200 MP, cum ar fi ISOCELL HP2 și HP3, sunt instrumentele potrivite pentru această sarcină.

Senzorii de 200MP sunt deja folosiți în unele telefoane care nu prea au bugetul necesar pentru un teleobiectiv separat. Acești senzori au, de obicei, capacități de zoom 2x și 4x la aceeași rezoluție (adică 12,5MP, care tinde să fie, de asemenea, implicit și pentru camera principală), arată GSM Arena.

Acestea au o mulțime de pixeli pe care să-i pună la treabă și ar putea chiar să performeze mai bine decât un senzor cu rezoluție scăzută cu și cu distanță focală mare, în cazurile în care utilizatorul face zoom dincolo de distanța focală a obiectivului.

În viitor, senzorii Samsung de 200 MP s-ar putea regăsi în spatele unui teleobiectiv de 3 x - atunci vor oferi zoom 3x, 6x și 12x.

ISOCELL HP2 și HP3 sunt senzori de 1/1,3" și, respectiv, 1/1,4", și au multe în comun. Ei folosesc un algoritm de învățare profundă 4x4, care ia aranjamentul 4x4 Tetra²Pixel al senzorilor și îl recalibrează în RGB. Acest lucru este realizat pe DSP-urile și GPU-urile rapide ale procesoarelor moderne pentru smartphone-uri. Aceștia sunt senzori premium, cu autofocalizare avansată și capacități HDR, ceea ce îi face mai buni decât senzorul tipic utilizat în prezent în camerele telefoto.

Samsung promovează, de asemenea, importanța teleobiectivelor pentru fotografia de portret. Pentru început, camera principală de pe telefoanele actuale este mult prea largă pentru un portret bun și provoacă distorsiuni.

De asemenea, obiectivele tele creează în mod natural un bokeh pentru a separa subiectul de fundal. Și, deși bokeh-urile din fotografia computațională din ziua de azi sunt destul de bune, ele încă mai încurcă lucrurile uneori. Samsung notează că un senzor mai mare va crea o adâncime de câmp mai mică decât unul mai mic la aceeași distanță focală, așa că acești senzori HP vor fi un avantaj și pentru fotografiile de tip portret.

În momentul de față auzim zvonuri conform cărora Galaxy S24 Ultra va avea o cameră 3x de 50MP (față de 10MP 3x pe S23 Ultra), care va oferi zoom nativ 3x și 6x, dar asta este încă departe de presupusa cameră 3x de 200MP menționată mai sus. Așadar, probabil că nu o vom vedea anul viitor, dar dacă se vorbește despre ea astăzi, probabil că Samsung pregătește deja ceva similar.

Aceasta este o alternativă la abordarea Sony, care utilizează obiective cu distanță focală variabilă, așa cum fac camerele tradiționale. Ea a fost implementată deocamdată doar pe telefoanele Xperia, deși și alte mărci experimentează cu astfel de lentile.

__________________________________________________________________________________________________

Share articol: