Un reporter al agentiei Associated Press a trimis primul mesaj pe Twitter din Coreea de Nord, tara al carei regim totalitarist a tinut, pana acum, tehnologia la granita.

"Salut intreaga lume prin acest mesaj trimis din biroul meu din #Pyongyang (capitala tarii)", acesta este primul mesaj pe Twitter prin reteaua 3G a companiei de telefonie mobila Koryolink a Coreei de Nord trimis de Jean H Lee, reporter la una dintre cele mai mari agentii de stiri din lume. Ceea ce poate fi banal in fiecare tara de pe continentul european, esste un mare pas inainte in tara condusa de aceeasi familie inca de la fondare.

Serviciul 3G este disponibil la preturi prohibitive pentru un localnic: 50 de euro pentru cartela SIM, 75 de euro pentru activarea 3G, un minut de convorbire in Statele Unite costand 8 dolari in timp ce, un minut de convorbire in Elvetia costa doar 0,38 de eurocenti. Nord-coreenii pot folosi internetul pentru a citi editia online a cotidianului de partid si de stat Rodong Sinmun.

Actualul presedinte al Coreei de Nord, Kim John Un, a inceput un program de tehnologizare a tarii, primul rezultat fiind cresterea de laptop-uri in birourile capitalei. Modelul folosit se numeste Samjiyon si este fabricat in China special pentru piata nord-coreeana.

Share articol: