Nu e necesar niciun suport si niciun truc. Doar un gadget al carui prototip a fost finalizat.
Suportul pentru incarcarea prin wireless poate fi mai convenabil decat incarcatoarele traditionale cu cablu, insa o echipa de la Microsoft Research din China considera ca nu este suficient de convenabil. Asta pentru ca este in continuare necesar ca telefonul sa fie plasat in suport intr-un loc specific pentru a se putea incarca. Astfel, Yunxin Liu, Zhen Qin si Chunshui Zhao au gandit un sistem in care utilizatorul isi lasa pur si simplu telefonul pe masa iar acesta este incarcat folosindu-se fasciculele de lumina. Au creat deja un prototip functional pentru sistem si l-au numit AutoCharge.
Iata cum functioneaza aceasta tehnologie...
Folosind o camera pe tavan (Kinect, in cazul actualului prototip) si un software de recunoastere a obiectelor, AutoCharge scaneaza incontinuu masa, cautand un smartphone. Cand il detecteaza, lucru care dureaza mai putin de o secunda, transmite un fascicul de lumina pe acesta. Atat camera, cat si lumina se pot roti, pentru a ilumina tinta din unghiul optim. Un panel fotovoltaic de pe telefon (care poate fi un film Wysips transparent) genereaza electricitate de la acel fascicul, incarcand bateria telefonului. Cercetatorii au spus ca au testat prototipul au descoperit ca telefonul se incarca aproximativ la fel de rapid ca unele incarcatoare wireless.
Pentru a nu tine lumina in permanenta pe telefoanele care nu necesita incarcare, AutoCharge foloseste un sistem in care panelul PV aprinde un microcontroller si un indicator LED pe suprafata telefonului. Cand telefonul este prima data iluminat, acel LED clipeste dupa tipar specific, indicand nivelul curent la care este incarcata bateria. AutoCharge foloseste camera pentru a detecta acel tipar si continua iluminarea numai cand telefonul are nevoie. Cand bateria este incarcata complet, LED-ul va emite un flash cu un tipar diferit, transmitand catre AutoCharge ca e momentul sa se opreasca.
De asemenea, daca software-ul de recunoastere este pacalit de un obiect cu o forma similara unui smartphone, acestuia ii va lipsi LED-ul astfel ca AutoCharge nu va mai incerca sa il incarce.
In raportul ce detalia experimentul, echipa a admis ca AutoCharge este inca departe de a deveni un produs real.