Nokia e in cadere libera de un an. Si atunci cand scoate pe piata un model care primeste laude universale – Nokia N9 cu Linux MeeGo, ce face seful companiei, Steven Ellop? Ii da jet (oceanic). Huh?!?

Synoptic (pentru cine nu are timp de citit aberatiile subsemnatului):
Momentul WTF no. 1: Nokia scoate un telefon care este primit senzational (avand in vedere istoria recenta) de criticii din lumea larga. Se numeste Nokia N9 si ruleaza sistemul de operare MeeGo, provenit din fostul Maemo Linux de pe Nokia N900 (si nu numai).
Momentul WTF no. 2: Steve Ellop, altoiul Micro$oft pe butucul Nokia, indeamna audienta sa „isi inchida camerele foto si cele de pe telefoanele mobile pentru ca are sa le arate ceva ultra-secret”. Este vorba de noul telefon Nokia cu Windows Phone 7, nume de cod Sea Ray. Wink ;)
Momentul WTF no. 3: Acelasi individ anunta, in ciuda succesului N9 de care firma cam avea nevoie, abandonul platformei MeeGo in favoarea viitorului, care in opinia lui este reprezentat de WP7. Dupa care ia sacul cu fan in loc de cel cu parasuta si urca la 10 unde sta Ileana Cosanzeana, zmeul intorcandu-se din delegatie.

Se spune ca atunci cand Doamne – Doamne vrea sa te trimita spre pierzanie, iti ia mintile cu totul. Se pare ca asta se cam intampla la compania finlandeza care, in urma cu trei ani era liderul de necontestat la pietei smartpone-urilor, iar acum e in vrie plata fara motoare.
Asa cum au vuit toate canalele media, la preluarea sefiei Nokia de catre Steven Ellop de la Microsoft, nu a surprins pe nimeni ca noua platforma software pentru smartphone-urile finlandezilor urma sa fie Windows Phone 7.
Cu toate acestea, o serie de proiecte aflate in stadii avansate de finalizare si-au croit drum spre cumparatori, iar conform recenziilor, Nokia N9 cu platforma MeeGo (ex Maemo Linux) straluceste prin calitatile sale. Daca lucrurile ar fi urmat o ordine logica si normala, Nokia ar fi trebuit sa sara in sus de bucurie ca dupa un an (de fapt vreo doi) de chifle a dat lovitura. Masinaria de promovat ar fi fost activata in fortaj si N9 ar fi trebuit sustinut de o gama de terminale mobile cu acceasi platforma pentru cat mai multe gusturi si buzunare. Plus ca eu nu as mai fi scris articolul acesta.
Ce s-a intamplat de fapt? Chip-ul impantat de Gates lui Ellop si-a activat functia de ignore pentru MeeGo si N9 si CEO-ul Nokia a declarat, “flendurind” pentru viitorul model Nokia cu WP7 (Sea Ray), ca MeeGo reprezinta trecutul si ca el se uita spre viitor.
In limbaj popular, s-ar putea spune ca s-a impuscat in picior (varianta anglo-saxona) sau mai mioritic, si-a dat foc la valiza sau si-a taiat craca de sub picioare.
Opinii, comentarii si inevitabilele injuraturi sunt asteptate cu interes la comentarii. Hai Dinamo... or something...

 Disclaimer (pentru cei mai slabi de.... inger): NU sunt microbist!!! Partea cu „Hai Dinamo!” este „dedicata” unui individ / grup de indivizi care tine cu tot dinadinsul sa ne convinga de faptul ca undeva prin sectorul 2 al Bucurestiului se gaseste o buda. Nimic mai fals. Am cautat eu acum o saptamana una zeci de minute si degeaba. 

Share articol: