Xiaomi s-ar putea confrunta cu probleme în vânzarea dispozitivelor sale în Finlanda, a dezvăluit un raport al Suomimobiili. Cei trei mari operatori, Telia, DNA și Elisa, suspendă vânzările companiei chineze ca răspuns la prezența mărcii în Rusia după începutul războiului din Ucraina de anul trecut, informează GSM Arena.

Pe de altă parte, retailerii Gigantti și Verkkokauppa au declarat că, întrucât UE nu interzice Xiaomi, vor continua să vândă produse până la noi informații.

Compania Xiaomi a fost declarată „sponsor internațional al războiului" de către Agenția Națională de Prevenire a Corupției din Ucraina la începutul acestui an, din cauza prezenței sale active în Rusia. Nemulțumirea față de operațiunile Xiaomi în această țară a determinat Telia să renunțe la colaborarea cu producătorul de telefoane și să nu vândă dispozitive noi, ci doar pe cele aflate în stoc.

Magazinele DNA nu mai au expuse telefoane Xiaomi, iar operatorul și-a confirmat poziția față de marcă. Directorul general al DNA, Sami Aavikko, a declarat pentru Suomimobiili că firma nu este mulțumită de modul în care Xiaomi a gestionat situația din Rusia, iar planurile lor sunt acelea de a nu reface stocurile, odată ce dispozitivele actuale se vor epuiza.

Elisa a adoptat o abordare mai blândă și își va restrânge gama de dispozitive Xiaomi, a declarat Olli-Pekka Nokkonen, director al Consumer Device Business la operatorul de telefonie.

Retailerul Veikon Kone a fost primul care a oprit vânzările de telefoane Xiaomi în vară, dar ulterior a revenit asupra deciziei sale după ce concurența a refuzat să îi urmeze exemplul. Cu toate acestea, nu intenționează să adauge noi modele în magazinele sale. Reprezentanții Xiaomi au decis să nu comenteze pe această temă.

Țara nordică are puternice sentimente antirusești de peste un secol și chiar a fost victima unei invazii în 1939, similară celei din Ucraina din 24 februarie 2022. Potrivit unui sondaj de anul trecut, trei sferturi (76%) din populația finlandeză are o părere negativă despre Rusia, iar peste 90% consideră că Rusia este o amenințare la adresa păcii mondiale.

__________________________________________________________________________________________________


 

Share articol: