Cum Project Ara mai are pana va fi disponibil, Fairphone 2 devine astfel primul telefon modular.

Fairphone 2, primul telefon modular din lume care va fi pus in vanzare, va ajunge in anumite tari din Europa in luna decembrie! Compania spune ca planuieste ca acesta sa devina disponbil si in alte tari din 2016.

Proiectul a inceput in 2013 cand a strans 7.5 milioane de euro pentru primul "smartphone cu surse etice", pentru care nu s-au folosit minereuri de conflict, adica din tari cu conflicte, majroitatea din Africa.

Fairphone 2 a fost anuntat la inceputul acestui an avand io functie unica: utilizatorii pot si sunt incurajati sa asambleze singuri telefonul, sa schimbe sau sa upgradeze parti si sa il foloseasca mai mult timp decat oricare alt telefon. Intr-un cuvant, este modular!

Pretul telefonului este de 525 de euro insa, spre deosebire de celelalte telefoane, are o durata a vietii de 5 ani, perioada in care clientii pot sa cumpere parti sau sa le inlocuiasca pe cele care se degradeaza, precum si sa primeasca update-uri de software.

Telefonul vine cu Android 5.1 avand hardware mid-level in acest moment - procesor Snapdragon 801, 2GB de RAM, 32GB spatiu de stocare, camera principala de 8MP f/2.2, baterie de 2.420 mAh si ecran de 5 inch Full HD LCD acoperit cu Gorilla Glass 3. Telefonul are 2 sloturi pentru carduri SIM si unul pentru microSD.

Principala caracteristica este insa natura modulara. Smartphone-ul are 7 parti majore: carcasa din spate, bateria ce poate fi schimbata, display-ul, carcasa principala, receiver module, modul pentru camera si pentru speaker. Acestea sunt pozitionate astfel ca cele care se distrug cel mai des, precum ecranul, sa fie izolate pentru a fi reparate mai usor.

Pe langa schimbarea unei parti intregi, poti sa inlocuiesti si o parte dintr-un modul precum microfonul sau speakerul. Telefonul este disponibil pentru precomanda pe site-ul companiei.



Sursa foto: Andrii Degeler

Share articol: