Crearea de intitati offshore este modalitatea prin care companiile americane pot evita plata impozitelor foarte mari.
Principala camera legislativa a Statelor Unite cerceteaza felul in care Apple evita de mai multi ani plata de taxe folosidu-se de subsidiarele pe care le are in Irlanda. Comisia care studiaza cazul a denumit cele trei subsidiare "iCompanies", explicand ca "i" vine de la "invizibil" sau "imaginar".
Tim Cook, CEO Apple, respinge acuzatiile afirmand ca firma a platit taxe in valoare de 6 miliarde de dolari in 2012, dar comisia senatoriala sustine ca doar cu un an inainte compania ar fi platit 10 milioane de dolari taxe pentru un venit de 22 de miliarde, adica 0,05%. In apararea lor, mai marii colosului co-fondat de Steve Jobes spun ca doar in Statele Unite s-au creat peste 600.000 de locuri de munca, asa cum, in Irlanda, eu fost angajati nu mai putin de 4.000 de oameni.
Apple se afla si in vizorul Fiscului britanic, alaturi de megacompanii precum Google si Starbucks. Cu doar o saptamana in urma, Margaret Hodge, parlamentar al Regatului Unit, a arat cu degetul spre Google afirmand despre comportamentul acesteia ca ar fi "lipsit de echitate".