Din pacate, doar cele mai noi sau cele mai performante telefoane vor primi update-ul la Android 5. Pentru restul exista insa si alternative
Android 5 Lollipop a aparut deja pe smartphone-urile si tabletele Nexus,iar pana in ianuarie il vom vedea si pe Samsung Galaxy S5, S4, Alpha si Note 4, LG G3, G2, aproape toata seria Sony Xperia (Xperia Z, Xperia ZL, Xperia ZR, Xperia Z1, Xperia Z1S, Xperia Z Ultra, Xperia Z1 Compact, Xperia Z2, Xperia Z3, Xperia Z3V, and the Xperia Z3 Compact), Motorola Moto X, Moto G, Droid Ultra, Maxx si Mini, HTC One M7si M8, si alte cateva device-uri.
Ceilalti pot doar sa spere ca le va veni si lor candva randul, sau pot sa treaca de acum la actiune. Cea mai simpla metoda de a te bucura de aroma noului Android Lollipop e sa instalezi aplicatiile Google. Compania si-a adus la zi aproape toata seria de aplicatii. Si toate arata foarte bine cu noul Material Design.
Sa incepem cu Gmail. Ultimul update a schimbat total fata aplicatiei si iti da posibilitatea de a adauga si alte conturi (de Yahoo, Outlook, AOL, etc). Gmail suporta si conturi Exchange, dar deocamdata optiunea e active doar pentru Nexus. Pentru cei care folosesc contul de Gmail si primesc prea multe mesaje exista acum Inbox, aplicatia lansata recent de Google, care organizeaza totul in functie de subiect, contacte sau preferinte. Conceptul e foarte interesant, dar noi nu prea ne-am obisnuit cu el. Accesul se face deocamdata doar pe baza de invitatie. Trimite un mail al Google si o vei primi in maximum o saptamana.
Google Calendar a fost si el redesenat. Arata cam colorat si seaman putin cu omologul de pe iOS. Are in schimb cateva functii simplificate si poti vedea totul sub forma unei agende. Nici Google Maps nu e mai prejos. Schimbarea la fata a venit mai intai pe versiunea desktop, iar acum, interfata de mobil arata la fel de curate si se misca parca mai bine. Tot la capitolul productivitate, merita sa amintim suita de aplicatii office. Google Docs, Sheets si Slides inlocuiesc cu success orice aplicatie dedicata. Le-am comparat cu aplicatiile Office Mobile, cu OfficeSuite 8, Polaris si Kingsoft si au iesit de fiecare data castigatoare. Atat la rapiditatea cu care deschizi sau editezi documentele cat si la fluenta navigarii prin ele.
De curand, Google Play Music a devenit disponibil si in Romania, iar aplicatia a trecut si ea la designul material. Iti poti asculta muzica preferata local sau o poti cumpara, iar in acest caz, vei beneficia de prima luna gratuita. Pretul unui abonament lunar e de 24 de lei, daca te inscrii inainte de 7 ianuarie 2015.
Daca tot mai folosesti browserul stock, poate ar trebui sa treci pe Chrome. Ar mai fi putin de lucru la el, dar are destul de multe modificari de design si functionalitate incat sa nu-ti mai trebuiasca altceva. Si nici tastatura Google nu e de trecut cu privirea, mai ales cu noua infatisare si cu imbunatatirile de performanta. Daca tot ai tastatura noua, de ce sa nu scrii niste sms-uri repede, nu? Probabil te-ai saturat de Hangouts, care nu a fost inca actualizat. Asa ca poti incerca Messeger, urmasul aplicatiei stock pentru sms si mms-uri. Pare cam prea colorata la prima vedere, dart e vei obisnui imediat, dupa ce-i descoperi functia de distribuire rapida, cautare mai buna si posibilitatea de a bloca anumite persoane.
Am lasat la urma Google Camera. Aplicatia e perfecta pentru cei care nu au pretentii extraordinare. Interfata are acelasi design material, e simpla, poti face poze HDR+, poti controla camera prin Android Wear, poti face panorama, sfere sau te poti juca cu profunzimea de camp folosind Lens Blur.
Adauga la toate astea un launcher precum Nova, care vine cu cateva functii specifice Lollipop, unul dintre noile wallpapere si vei avea o experienta cat se poate de apropiata de Android 5. Vrei mai mult? Daca ai KitKat poti beneficia si de lockscreen-ul cu notificatii destepte de pe Lollipop. Doi indieni, Aravind Sagar si Priyan Vaithilingam, au dezvoltat aplicatia „Smart Lock Screen” care-ti aduce inclusiv noile notificari. O poti descarca de aici, iar apoi urmeaza aceste instructiuni.
Ar mai fi doua posibilitati, ca sa te bucuri de ultimul Android. Poti instala un ROM custom, precum Cyanogenmod si sa astepti sa primesti actualizarea la versiunea 5.0 sau poti chiar sa incerci sa instalezi Lollipop. Vei gasi instructiuni pe forumul XDA Developers, dar fii cu mare bagare de seama. Daca ti se pare prea complicat, sau daca nu prea te pricepi, mai bine las-o balta. Plus ca rootarea telefonului (necesara in unele cazuri) iti va anula garantia.