Cei care se bazeaza pe smartphone-uri pentru a slabi ar face bine sa aleaga alte metode
Un nou studiu ar putea schimba radical modul in care facem miscare pentru a slabi. Un grup de cercetatori de la Universitatea Duke a stabilit ca cei care incearca sa dea jos kilogramele urmand o strategie impusa de aplicatiile de mobil ar face bine sa urmeze alte sfaturi, pentru ca nu ii ajuta deloc.
Studiul s-a desfasurat pe o perioada de doi ani, pe tineri cu varste intre 18 si 35 de ani. Iar rezultatele nu sunt deloc surprinzatoare. Cei care au folosit aplicatii nu au obtinut rezultate mai bune si nici nu au dat jos mai mult decat grupul de constrol, care nu a primit altceva decat brosuri despre exercitii si mancare sanatoasa.
Cercetatorii au testat atat aplicatiille de mobil care spun ca te ajuta sa slabesti, cat si cele care iti impun anumite obiective, iti urmaresc greutatea, activitatea si iti dau sfaturi despre un mod sanatos de viata. Subiectii au fost rugati sa foloseasca aplicatiile timp de un an. Daca in primele sase luni, acestia au deschis aplicatiile de 4,6 ori pe zi in medie, in cea de-a doua jumatate a anului, grupul de tineri testati aproape ca au uitat de ea, deschizand aplicatia de doar 0,4 ori pe zi. In cel de-al doilea an rata de deschidere a aplicatiilor testate a fost aproape de zero.
Rezultatele finale au relevat si faptul ca scaderea in greutate nu s-a datorat exclusiv acestor aplicatii si nici nu a fost mai mare decat cea reusita de subiectii din grupul de control.
Studiul americanilor mai releva ca la nivel mondial, putin peste o treime dintre adulti se confrunta cu probleme de greutate si riscul de a dezvolta probleme de metabolism, care pot duce in cele din urma la diabet sau boli cardiovasculare.