Comisia Europeană, organismul executiv al Uniunii Europene, a introdus Legea privind piețele digitale (DMA) pentru a asigura un grad mai ridicat de concurență, împiedicând marile companii să abuzeze de pozițiile lor dominante.

Una dintre companiile vizate este Apple și, potrivit Reuters, comisarul pentru piața internă Thierry Breton i-a transmis lui Tim Cook că trebuie să deschidă ecosistemul către concurenți.

Breton a dezvăluit că s-a întâlnit cu CEO-ul Apple la Bruxelles și i-a spus că Apple ar trebui să permită utilizatorilor de iPhone să beneficieze de servicii competitive, fie că este vorba de portofele electronice, browsere sau magazine de aplicații. Unul dintre contraargumentele folosite de Cook a fost acela că ar putea compromite securitatea și confidențialitatea, dar șeful UE a adăugat că DMA favorizează inovația fără a pune în pericol niciuna dintre acestea.

Până în prezent, șase companii au fost desemnate ca fiind gatekeepers care au nevoie ca produsele și serviciile lor digitale să fie adaptate la această lege - Alphabet (proprietarul Google), Amazon, Apple, ByteDance (proprietarul TikTok), Meta (proprietarul Facebook, Instagram și WhatsApp) și Microsoft.

Potrivit site-ului Comisiei Europene, UE dorește ca gatekeeperii să permită terților să interoperaționeze în cadrul serviciilor proprii ale companiilor, să permită utilizatorilor să acceseze datele generate de aceștia și să permită întreprinderilor să încheie contracte și înțelegeri în afara platformei.

___________________________________________________________________________________________________

Share articol: