Oceanele care existau cândva pe Marte parcă au dispărut cu totul, iar o nouă teorie ar putea oferi răspunsul la acest fenomen.
Astăzi, planeta Marte este un deșert inert. Totuși, deltele și albiile râurilor care au existat cândva, arată că suprafața planetei a fost modelată, de fapt, de cursuri bogate de apă. Unde au dispărut, însă? Cercetătorii par să fi găsit o serie de indicii care arată că apa de pe Planeta Roșie ar fi fost asimilată de mineralele din scoarță, acolo unde rămâne chiar și acum.
Studiile anterioare sugerau că apa de pe Marte s-a răspândit în spațiu, ca urmare a efectelor interacțiunii în timp cu Soarele. Dar această nouă cercetare concluzionează că Marte a experimentat un „exod” atmosferic, dar a trecut și printr-un proces geologic ce a determinat dispariția apei. Astfel, dacă noul model este precis, atunci povestea de evoluție a planetei Marte ar trebui rescrisă, întrucât ideea că apa a fost asimilată de mineralele existente în scoarța planetei înseamnă că ea a avut o suprafață acoperită de ape mult mai mare, dar și că ea ar fi fost mult mai prietenoasă cu viața microbiană.
„Această lucrare conturează posibilitatea ca, în trecut, Marte să fi fost o Planetă Albastră, chiar dacă pentru scurt timp”, a spus Paul Byrne, cercetător la Universitatea de Stat din Carolina de Nord, pentru National Geographic.
În trecut, evoluția planetei a fost estimată pe baza tipurilor de hidrogen care se găsesc în acest moment în atmosfera lui Marte. Pe măsură ce vaporii de apă din aer au fost „bombardați” de radiații ultraviolete venite de la Soare, hidrogenul a fost separat de oxigen în moleculele de apă. Astfel, hidrogenul s-a răspândit în spațiu, însă acei atomi mai grei de deuteriu au rămas în aer. Așadar, cantitatea de deuteriu care a rămas în atmosfera planetei poate fi folosită pentru a determina cât de prezentă a fost în trecut versiunea mai „ușoară” de hidrogen care s-a răspândit în spațiu.
Un alt indiciu vine dinspre roverele care au analizat Planeta Roșie și rocile de pe suprafața sa. În ultimele două decenii, au fost descoperite multe minerale care integrează cantități mari de apă. La început, ele erau considerate sporadice, însă astăzi se văd dovezi clare potrivit cărora cantitatea lor este uriașă.
„Ceea ce arată acest studiu este faptul că e posibil să fi existat mult mai multă apă decât credeam, în istoria timpurie a planetei Marte, adică o perioadă în care Marte a fost foarte ospitalieră”, au mai precizat cercetătorii, adăugând și că această descoperire ar putea avea implicații și în ceea ce privește alte planete.
_________________________________________________________________________________________________
Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro: