Aflat la congresul IT de la Barcelona, MWC 2013, George Buhnici le-a testat deja si ne arata secretele pe care operatorii le pregatesc in Romania.
Hai sa vedem ce stim despre televiziune. Vine prin antena, cablu sau satelit. Dar cum ar fi sa vedeti un meci prin internet, pe telefonul mobil, transmis in direct prin LTE. Adica prin 4G. Mai departe telefonul poate fi legat la televizor, iar propriul tau smartphone din buzunar devine asadar punctul central prin care canalele de televiziune, continutul pe care-l doresti vine in mijlocul sufrageriei.
De ce ne trebuie 4G, in afara de superviteza si pentru televiziune HD si "cloud". Operatorii romani sunt si ei la Barcelona si vin cu noutati impresionante. De pe telefon te vei putea juca in curand cele mai noi titluri de pe console sau PC.
Incep sa apara si accesoriile pentru 4G. Un modem poate incapea in buzunar, dar e capabil sa duca o viteza mai mare decat cea a unei retele de cartier. Desi este doar un router care ia semnalul de pe un SIM si-l transforma in Wi-Fi pentru cei din casa, are si-un ecran cu touchscreen cu care poti sa vezi spre exemplu starea retelei, cati oameni sunt conectati si cat ai consumat din abonament - un lucru foarte important.
Operatorii telecom care se respecta imping tehnologia la limita, ca sa le ofere utilizatorilor viteza dar si comoditate. In tarile din Asia, telefonul mobil e portofel datorita tehnologiei NFC - Near Field Communication. Un cip din spatele bateriei este conectat direct la contul bancar.
Poti sa mergi spre exemplu cu transportul in comun. Functioneaza deja in Coreea. Vii cu telefonul. Il apropii de cititorul din autobuz. Calatoria a fost validata, iar din contul tau au fost trasi banii.
Si mai exista deja un alt serviciu, oferit tot in Asia: panoul de reduceri cu NFC. Sa zicem ca vreti o reducere de 10% la un burger. Veniti cu telefonul si-l apropiati de panou, iar in cateva secunde, pe telefon ar trebui sa se descarce cuponul de reducere.
Toate acestea sunt in plan pentru 2013 si in tara noastra. Japonezii de la DoCoMo privesc deja la 2020 si au testat cu succes viteze de 10 Gigabiti pe secunda pe o retea 5G.