Până acum, compania Apple a rămas suspect de tăcută în toată discuția despre entitățile AI lansate de rivalii săi din tech. 

Se pare, însă, că acest lucru se întâmplă deoarece Apple lucrează la propriul chatbot, după cum a raportat inițial Bloomberg. Zvonurile s-au referit la acest proiect ca la „AppleGPT", dar de fapt el se numește Ajax, deoarece modelul lingvistic LLM a fost construit cu ajutorul JAX al Google. Sursele indică faptul că Apple are mai multe echipe care lucrează la idee, una dintre ele fiind dedicată rezolvării potențialelor probleme legate de confidențialitate.

Ce va face de fapt Apple cu chatbot-ul? Acest lucru rămâne neclar încă, deoarece compania nu pare să aibă niciun plan solid în ceea ce privește scenariile de utilizare, datele de lansare sau platformele pe care va fi disponibil. O sursă anonimă a declarat pentru Bloomberg că ne putem aștepta la un anunț oficial, împreună cu mai multe detalii, anul viitor.

Această mișcare vine după ce directorul general al Apple, Tim Cook, a declarat pentru Good Morning America că inteligența artificială generativă este un lucru pe care compania „îl analizează îndeaproape". Potrivit Bloomberg, John Giannandrea și vicepreședintele senior al Apple pentru inginerie software, Craig Federighi, conduc această inițiativă. Giannandrea a fost angajat inițial pentru a superviza echipa Siri și capacitățile sale de învățare automată, așa că poate că asistentul digital este pe cale să devină mult mai util.

Spațiul de inteligență artificială generativă a explodat în ultimele luni, aproape toate marile companii de tehnologie alăturându-se acestui trend. Chiar recent, Meta și Microsoft au lansat Llama 2, un chatbot cu inteligență artificială destinat utilizării comerciale.

__________________________________________________________________________________________________

Share articol: