Recolta a fost obținută la bordul laboratorului Wentian, lansat în luna iulie și atașat modulului Tianhe al stației spațiale chineze.

Pentru că orezul are nevoie de patru luni pentru a fi gata de recoltare, deocamdată acesta nu poate fi consumat, dar evoluția lui este în parametri normali.

Laboratorul Wentian are programate opt experimente, unul dintre ele fiind cultivarea orezului în condiții de microgravitație.

Astronauții la bordul stației chineze Tiangong au folosit două soiuri diferite de orez: unul care crește aproximativ 30 cm și altul mai scurt, cu plante care se vor înălța numai 5 cm.

Experimentele includ și cultivarea unei buruieni, Arabidopsis thaliana (gâscăriță), pentru a studia mutațiile genetice pe care le suferă această plantă în condițiile din spațiu, unde este expusă la o doză mai mare de radiații.

Obținerea unei culturi de orez este un important pas înainte pentru explorarea spațiului, pentru că acest aliment a fost inclus chiar și în meniul astronauților din misiunea Apollo 11, care au ajuns pe Lună.

Numeroase studii au în vedere identificarea celor mai potrivite plante care pot să crească în condiții de microgravitație, pentru asigurarea unei hrane proaspete viitorilor coloniști spațiali.

Până acum au fost testate peste 200 de plante de cultură, modificate pentru a rezista mai bine la radiațiile din spațiu, scrie publicația Universe Today.

Performanța chinezilor nu este însă o premieră. O cultură de orez a fost obținută în anul 2016 la bordul Stației Spațiale Internaționale.
 

Share articol: