Telescopul spațial James Webb de la NASA ar putea să fi descoperit dovezi ale unui semn de viață pe o planetă îndepărtată.

Este posibil ca acesta să fi detectat o moleculă numită sulfat de dimetil (DMS). Pe Pământ, cel puțin, acest lucru este produs doar de formele de viață cunoscute. Cercetătorii subliniază că detectarea acestei substanțe pe planeta aflată la o distanță de 120 de ani lumină „nu este edificatoare” și sunt necesare mai multe date pentru a confirma prezența acesteia. Tot în atmosfera planetei, cercetătorii au detectat și metan și CO2, iar acest lucru ar putea însemna că astrul, numit K2-18b, are și un ocean lichid pe suprafața sa.

Profesorul Nikku Madhusudhan, de la Universitatea Cambridge, coordonatorul cercetării, a declarat pentru BBC News că întreaga sa echipă a fost „șocată” când a văzut rezultatele. „Pe Pământ, sulfatul de dimetil este produs doar de formele de viață. Cea mai mare parte a acestuia în atmosfera Pământului este emisă de fitoplancton în mediile marine”, a spus el.

Este pentru prima dată când astronomii au detectat posibilitatea de extistență a acestei substanțe pe o planetă care orbitează o stea îndepărtată. Dar ei tratează rezultatele cu prudență, deocamdată, remarcând că o afirmație făcută în 2020 cu privire la prezența unei alte molecule, numită fosfină, care ar putea fi produsă de organismele vii, în norii lui Venus a fost contestată un an mai târziu.

De data aceasta, pe lângă sulfatul de dimetil, analiza spectrală a detectat o abundență de gaze metan și dioxid de carbon. Proporțiile de CO2 și metan sunt în concordanță cu ipoteza de existență a unui ocean de apă sub o atmosferă bogată în hidrogen. Telescopul Hubble de la NASA a detectat anterior prezența vaporilor de apă, motiv pentru care planeta, care a fost numită K2-18b, a fost una dintre primele investigate de JWST mult mai în detaliu. 

__________________________________________________________________________________________________

Share articol: