După impactul programat de NASA, între sonda spațială DART și asteroidul Dimorphos, apar primele informații despre urmările acestei coliziuni.

Impactul face parte dintr-un program conceput de NASA pentru a testa diferite modalități pentru devierea unui asteroid potențial periculos.

Telescopul SOAR din Chile a oferit o imagine cu roca spațială la două zile după ce a fost lovită din plin de sondă, pe 26 septembrie.

În urma coliziunii, care a decurs așa cum a fost programată, asteroidul are în urma sa o „coadă” formată din praf și resturi, care se întinde pe o distanță de peste 10.000 de kilometri și continuă să crească.

În curând vor fi publicate noi imagini cu urmările impactului, iar „coada” asteroidului va fi și mai vizibilă. Existența ei nu este o veste prea bună, pentru că un asteroid care s-ar apropia de Pământ și ar avea pe urmele sale o asemenea cantitate de resturi ar putea fi și mai periculos.

Totuși, experimentul este necesar, pentru a putea înțelege ce opțiuni eficiente există pentru devierea unui asteroid. Dimorphos este un mic satelit care orbitează o rocă spațială mai mare, Didymos.

Deocamdată nu există detalii despre reușită experimentului conceput de NASA. Abia peste câteva săptămâni, echipa DART va putea stabili dacă și cât de mult a fost modificată orbita lui Dimorphos în urma acestui impact controlat, scrie Universe Today.

Share articol: