Cercetătorii au reușit să înregistreze pentru prima dată undele cerebrale ale unei persoane chiar în momentul morții.

Descoperirea deosebit de importantă pentru știință a fost făcută din întâmplare, când un bărbat a murit subit, în timp ce i se făcea o electroencefalogramă.

Astfel, cercetătorii au putut să observe pentru prima dată ce se întâmplă în creierului unei persoane care moare.

Undele cerebrale înregistrate cu 30 de secunde înainte și după ce inima pacientului s-a oprit sunt foarte asemănătoare cu acelea întâlnite în starea de visare și de rememorare a unor evenimente.

De aceea, neurologii presupun că, în clipa morții, este foarte posibil ca oamenii să retrăiască momente din viața lor.

Acest fenomen a fost relatat de multe ori de persoane care au trecut prin experiențe la limita morții. Ele au povestit că au retrăit cu intensitate scene din trecut.

Investigația realizată întâmplător chiar în momentul morții pacientului este însă prima dovadă științifică prin care poate fi probat un asemenea fenomen, analizându-se undele cerebrale.

Totuși, trebuie ținut cont de faptul că acest caz este unic, prin urmare nu se pot trage concluzii clare, generale, scrie Live Science.

De asemenea, deși cercetătorii au putut observa undele cerebrale din clipa morții, este imposibil să știe cu siguranță ce anume a simțit atunci bărbatul.

Pacientul, în vârstă de 87 de ani, fusese internat pentru o criză de epilepsie și era supus unei investigații de rutină - o electroencefalograma, care arată activitatea electrică a creierului. În timpul procedurii, bătrânul a făcut stop cardiac și a murit.

Aparatul a înregistrat în total 900 de secunde de activitate cerebrală înainte și după decesul pacientului.

Din păcate, nimeni nu poate să știe sigur ce anume vedea sau percepea bolnavul în acele momente, mai ales că undele cerebrale ale unui epileptic sunt diferite de cele produse de un creier sănătos.

Cazul analizat de neurologii de la Universitatea din Toronto a fost publicat la 6 ani după moartea pacientului, în revista Frontiers in Aging Neuroscience.

Share articol: