Cu puțin peste două decenii în urmă, la începutul noului mileniu, se părea că urmele lăsate de strămoșii noștri antici care datează de peste 50.000 de ani erau extrem de rare.

Doar patru situri fuseseră găsite în toată Africa la acea vreme. Două erau din Africa de Est: Laetoli din Tanzania și Koobi Fora din Kenya; două erau din Africa de Sud (Nahoon și Langebaan). De fapt, situl de la Nahoon, descoperit în 1966, a fost primul sit în care s-au găsit urme de hominizi și care a fost descris vreodată.

În 2023, situația este foarte diferită. Se pare că oamenii nu au căutat suficient de mult sau nu au căutat în locurile potrivite. În prezent, numărătoarea zonelor în care s-au găsit urme umane mai vechi de 50.000 de ani a ajuns deja la 14 doar în Africa.

Acestea pot fi împărțite în mod convenabil într-un grup est-african (cinci situri) și un grup sud-african (nouă situri). Există alte 10 situri arheologice similare în alte părți ale lumii, inclusiv în Marea Britanie și în Peninsula Arabică.
Urmele lăsate de strămoșii noștri în timp ce se deplasau în peisajele antice reprezintă o modalitate utilă de a completa și de a îmbunătăți înțelegerea noastră despre homininii antici din Africa.

Într-un articol publicat recent cercetătorii au găsit cea mai veche urmă de Homo Sapiens descoperită vreodată, care datează de 153.000 de ani și este una dintre cele mai remarcabile descoperiri înregistrate în acest studiu.

Împreună cu alte dovezi din zonă și din perioada istorică, inclusiv dezvoltarea uneltelor sofisticate din piatră, a artei, a bijuteriilor și a culesului de crustacee, acestea confirmă faptul că pe coasta sudică a Africii a fost o zonă în care primii oameni moderni din punct de vedere anatomic au supraviețuit, au evoluat și au prosperat, înainte de a se răspândi pe alte continente.

Există diferențe semnificative între grupurile de situri de urmărire din Africa de Est și cele din Africa de Sud. Siturile din Africa de Est sunt mult mai vechi: Laetoli, cel mai vechi, are o vechime de 3,66 milioane de ani, iar cel mai tânăr are 0,7 milioane de ani.

Urmele nu au fost făcute de Homo sapiens, ci de specii anterioare, cum ar fi australopithecus, Homo heidelbergensis și Homo erectus. În cea mai mare parte, suprafețele pe care apar urmele din Africa de Est au trebuit să fie excavate și expuse în mod laborios și meticulos.

Siturile sud-africane de pe coasta Capului, în schimb, sunt substanțial mai tinere. Toate au fost atribuite lui Homo sapiens. Iar urmele tind să fie complet expuse atunci când sunt descoperite, în roci cunoscute drept versiunile cimentate ale dunelor antice.

O provocare cheie atunci când se studiază urme, fosile sau orice alt tip de sedimente antice - este determinarea vechimii materialelor.

Fără acest lucru, este dificil să fie evaluată semnificația mai largă a unei descoperiri sau să fie interpretate schimbările climatice care creează înregistrarea geologică. În acest caz, metoda de datare aleasă este adesea luminescența stimulată optic.

Această metodă de datare arată cu cât timp în urmă un grăunte de nisip a fost expus la lumina soarelui - cu alte cuvinte, cât timp a fost îngropată acea secțiune de sedimente.

Având în vedere modul în care s-au format urmele din acest studiu - amprente făcute pe nisip umed, urmate de îngroparea cu nisip nou suflat - este o metodă bună, deoarece putem fi rezonabil de siguri că „ceasul" de datare a pornit cam în același timp cu momentul în care a fost creată urma.

Urma veche de 153.000 de ani a fost găsită în Parcul Național Garden Route, la vest de orașul de coastă Knysna, pe coasta sudică a Capului. Cele două situri sud-africane datate anterior, Nahoon și Langebaan, au dat vârste de aproximativ 124.000 de ani și, respectiv, 117.000 de ani.

Peste un deceniu, antropologii se așteaptă ca lista urmelor de hominizi antici să fie mult mai lungă decât este în prezent - și atunci oamenii de știință vor putea afla mult mai multe despre strămoșii noștri antici și despre peisajele pe care le-au ocupat.

___________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro:

Share articol: