Neutrino, numite și „particule fantomă”, sunt particule cosmice care nu au o masă și trec prin materia obișnuită fără să interacționeze, de obicei, cu aceasta.
Oamenii de știință au căutat să descopere originea acestor misterioase particule subatomice încă de la identificarea lor, în 1956.
Recent, cercetătorii de la Universitatea din Würzburg, Germania, au prezentat o posibilă sursă pentru acești neutrino.
Potrivit studiului, particulele sunt emise de jeturi puternice de materie din nucleele galactice active.
Un nucleu galactic activ este format din gaze și praf care orbitează în jurul unei găuri negre supermasive.
Aceste nuclee galactice sunt considerate a fi cele mai luminoase obiecte din Univers, deoarece materia care cade în gaura neagră este transformată în lumină.
Neutrino sunt particule fără masă și sarcină electrică, care se deplasează prin spațiul cosmic fără să fie influențate în vreun fel de alte obiecte. După fotoni, neutrino sunt cele mai răspândite tipuri de particule.
Cercetătorii germani susțin că 10 din 19 neutrino analizați își au originea în nuclee galactice de acest fel. Ei au studiat datele furnizate între anii 2008-2015 de Observatorul IceCube din Antarctica, unde se află cel mai performant detector de neutrino.
Înțelegerea modului în care se formează și se comportă aceste misterioase particule îi ajută să afle detalii și despre alte elemente necunoscute din Univers, precum energia întunecată și materia întunecată.