Atunci când medicii trebuie să confirme un diagnostic de Alzheimer, ei apelează adesea la o combinație de imagistică cerebrală și analiză celulară. 

Ambele au dezavantajele lor. Cea din urmă implică o puncție lombară, o procedură invazivă și dureroasă - un medic introduce un ac în partea inferioară a spatelui pentru a extrage o mostră din lichidul cefalorahidian al pacientului. Un tehnician de laborator testează apoi proba pentru a detecta semne de pierdere progresivă a celulelor nervoase și de acumulare excesivă de proteine. Scanările RMN sunt mai puțin invazive, dar sunt adesea costisitoare, iar accesibilitatea este o problemă, pentru că nu toate comunitățile au acces la această tehnologie.

Următorul cel mai bun instrument pentru diagnosticarea bolii Alzheimer este un test de sânge. În timp ce unele pot detecta numărul anormal de proteine specifice, acestea sunt mai puțin eficiente în detectarea semnelor revelatoare ale neurodegenerării. Dar acest lucru s-ar putea schimba în curând.

Recent, o echipă formată din cercetători din Suedia, Italia, Marea Britanie și SUA a prezentat în detaliu un nou test de sânge bazat pe anticorpi, pe care l-au dezvoltat recent. Noul test poate detecta proteinele specifice derivate din creier, care sunt caracteristice bolii Alzheimer. În urma unui studiu efectuat pe 600 de pacienți, echipa a constatat că testul lor poate distinge în mod fiabil boala de alte boli neurodegenerative.

Dr. Thomas Karikari, profesor de psihiatrie la Universitatea din Pittsburgh și unul dintre coautorii studiului, a declarat pentru The Guardian că speră că această descoperire ar putea ajuta alți cercetători să conceapă studii clinice mai bune pentru tratamentele împotriva bolii Alzheimer.

„Un test de sânge este mai ieftin, mai sigur și mai ușor de administrat și poate îmbunătăți încrederea clinică în diagnosticarea Alzheimer și în selectarea participanților pentru studii clinice și monitorizarea bolii", a spus el.

Totuși, mai sunt multe de făcut înainte ca testul să ajungă în spitalele din toată lumea. Pentru început, echipa trebuie să valideze faptul că acesta funcționează pentru o mare varietate de pacienți, înainte de a-l folosi pe scară largă. 

__________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro:

Share articol: