Oamenii de știință au anunțat că au înregistrat particule care se deplasează mai repede decât lumina - o descoperire care ar putea răsturna una dintre legile fundamentale ale universului formulate de Einstein.

Antonio Ereditato, purtătorul de cuvânt al grupului internațional de cercetători, a transmis că măsurătorile efectuate pe parcursul a trei ani au arătat că particule dezvoltate la CERN, în apropiere de Geneva, la Gran Sasso, în Italia, s-au deplasat cu 60 de nanosecunde mai repede decât ar fi făcut-o lumina.

Dacă va fi confirmată, descoperirea ar contrazice teoria lui Albert Einstein din 1905, care spune că viteza luminii este o „constantă cosmică" și că nimic în univers nu poate călători mai repede.

Această afirmație, care a fost testată timp de peste un secol, este unul dintre elementele cheie ale așa-numitului Model Standard al fizicii, care încearcă să descrie modul în care funcționează universul și tot ce se află în el. Descoperirea total neașteptată a rezultat în urma cercetărilor efectuate de fizicieni care lucrează la un experiment denumit OPERA, realizat în comun de centrul de cercetare a particulelor CERN de lângă Geneva.

Un total de 15.000 de fascicule de neutrini - particule minuscule care străbat cosmosul - au fost „lansate” pe o perioadă de trei ani de la CERN către Gran Sasso, la 730 km distanță, unde au fost captate de detectoare gigantice. Lumina ar fi parcurs distanța în aproximativ 2,4 miimi de secundă, dar neutrinii au avut nevoie de 60 de nanosecunde - sau 60 de miliardimi de secundă - mai puțin decât ar fi avut nevoie razele de lumină.

„Este o diferență minusculă", a declarat Ereditato, „dar din punct de vedere conceptual este incredibil de importantă”. O mare parte din literatura științifico-fantastică se bazează pe ideea că, dacă bariera vitezei luminii poate fi depășită, călătoria în timp ar putea deveni, teoretic, posibilă. Existența neutrinului, o particulă subatomică elementară cu o cantitate infimă de masă creată în dezintegrarea radioactivă sau în reacții nucleare precum cele din Soare, a fost confirmată pentru prima dată în 1934, dar încă îi uimește pe cercetători.

Ea poate trece prin majoritatea materiei fără a fi detectată, chiar și pe distanțe mari, fără a fi afectată. Milioane trec prin corpul uman în fiecare zi, spun oamenii de știință. Pentru a ajunge la Gran Sasso, neutrinii împinși de o instalație specială de la CERN trebuie să treacă prin apă, aer și rocă.

Laboratorul situat la aproximativ 120 km la sud de Roma, este cel mai mare laborator de acest tip din lume dedicat fizicii particulelor și cercetării cosmice.

Care sunt potențialele efecte secundare ale acestei descoperiri? Teoria lui Einstein este esențială pentru modelul standard al fizicii, care ajută la explicarea a tot ceea ce știm despre cum funcționează universul, de la găurile negre la Big Bang. Dacă se dovedește că este eronată, aproape toate elementele fizicii moderne și legile fundamentale ale naturii ar trebui regândite.

Pentru a determina cât de mult schimbă acest anunț felul în care înțelegem fizica și însuși Universul, datele vor fi publicate și online, pentru a putea fi analizate de experți din întreaga lume.

__________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro:

Share articol: