A fost redescoperit un continent străvechi, ce se afla între Europa, Africa și Asia.
Acesta cuprindea zona Balcanilor și Anatolia de astăzi și a fost numit de cercetători Balkanatolia.
Oamenii de știință susțin că acest continent ar fi permis mamiferelor asiatice să colonizeze Europa acum 34 de milioane de ani, după ce anterior fusese separat de continentele vecine.
Cu toate acestea, o glaciațiune majoră care a avut loc în urmă cu 34 de milioane de ani a dus probabil la formarea stratului de gheață din Antarctica, scăzând nivelul mării și conectând Balkanatolia cu Europa de Vest.
Astfel, mai mult de două treimi din mamiferele din Africa și din Peninsula Arabică au dispărut în timpul tranziției Eocen-Oligocen, o perioadă marcată de răcirea globală și de scăderea nivelului mării.
În Eurasia, aceste efecte globale asupra mediului au dus la o extincție în masă a organismelor marine, a plantelor și a animalelor terestre, cunoscută în Europa sub numele de „Grande Coupure".
Timp de milioane de ani, în timpul Eocenului, Europa de Vest și Asia de Est au format două mase terestre distincte, cu faune de mamifere foarte diferite.
În urmă cu aproximativ 34 de milioane de ani, Europa de Vest a fost colonizată de specii asiatice, ceea ce a dus la o reînnoire majoră a faunei de vertebrate și la dispariția mamiferelor autohtone.
Cu toate acestea, fosilele descoperite în Balcani indică faptul că mamiferele asiatice erau prezente în sudul Europei cu 5 până la 10 milioane de ani înainte de marele eveniment de extincție, sugerând o colonizare anterioară, fapt care i-a nedumerit pe oamenii de știință.
Acum, echipa de paleontologi și geologi francezi, americani și turci, condusă de cercetătorii de la CNRS, crede că a găsit răspunsul.
Aceștia au descoperit un nou sit arheologic în Turcia (Büyükteflek), datând de acum 38 până la 35 de milioane de ani, unde au găsit mamifere a căror proveniență era clar asiatică, fiind cele mai timpurii descoperite până acum în Anatolia.
De asemenea, au găsit fragmente de maxilar aparținând Brontotheres, animale asemănătoare unor rinoceri mari care s-au stins la sfârșitul Eocenului.
Acest lucru i-a determinat să concluzioneze că Balkanatolia a fost colonizată acum 40 de milioane de ani de mamifere asiatice, ca urmare a unor schimbări geografice care nu au fost încă pe deplin înțelese.
Cercetătorii cred că o glaciațiune majoră, care a avut loc șase milioane de ani mai târziu, a scăzut nivelul mării, legând Balkanatolia de Europa de Vest și permițând mamiferelor asiatice să colonizeze continentul. Aceștia au precizat că acest lucru a declanșat sfârșitul Balkanatoliei, care a avut propriile sale specii distincte. De asemenea, este posibil să fi permis mamiferelor asiatice să colonizeze Europa.
___________________________________________________________________________________________________
Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro: