Ideile noastre despre culorile planetelor Neptun și Uranus au fost greșite, arată o cercetare realizată de astronomi britanici.
Imaginile unei misiuni spațiale din anii 1980 arătau că Neptun este de un albastru intens, iar Uranus de un verde intens.
Însă un studiu recent a descoperit că cele două planete gigantice de gheață au nuanțe similare de albastru verzui.
S-a dovedit că imaginile anterioare ale lui Neptun au fost îmbunătățite pentru a arăta detalii ale atmosferei planetei, ceea ce a alterat adevărata sa culoare.
Astronomii știu de mult timp că majoritatea imaginilor moderne ale celor două planete nu reflectă cu exactitate culorile lor reale, potrivit profesorului Patrick Irwin de la Universitatea din Oxford, care a condus cercetarea, citat de BBC.
Profesorul Irwin și echipa sa au procesat datele originale pentru a produce ceea ce se pretinde a fi „cea mai precisă reprezentare de până acum” a culorilor pe care le au atât a lui Neptun, cât și Uranus.
Concepția greșită inițială a apărut deoarece imaginile ambelor planete, ce au fost captate de misiunea navei spațiale Voyager 2 a NASA, și-au înregistrat imaginile în trei nuanțe separate.
Fotografiile au fost recombinate pentru a crea imagini compuse, care nu au fost întotdeauna echilibrate cu acuratețe. Contrastul a fost, de asemenea, puternic îmbunătățit pentru a scoate în evidență detaliile din norii, atmosfera și vânturile planetelor. În cazul lui Neptun, ambele procese l-au făcut mai albastru decât era în realitate.
În studiul recent, cercetătorii au folosit date colectate de Telescopul Spațial Hubble, dar și de telescopul principal al Observatorului European de Sud. Din perspectiva ambelor instrumente, fiecare pixel este un spectru continuu de culori care le permite cercetătorilor să producă adevăratele culori ale planetelor.
Analiza a arătat că Uranus și Neptun sunt o nuanță similară de albastru verzui, deși cercetătorii au descoperit o ușoară diferență. Neptun are o ușoară nuanță suplimentară de albastru, despre care modelul dezvăluie că este din cauza unui strat de ceață mai subțire de pe planeta respectivă.
Studiul a mai arătat și că Uranus pare puțin mai verde în timpul verii și al iernii, când unul dintre polii săi este îndreptat spre Soare. Dar în timpul primăverii și toamnei, când Soarele este peste ecuator, are o nuanță mai albastră.