Albinele au un rol esențial în ecosistemul planetei, fiind cei mai importanți polenizatori, care asigură menținerea biodiversității și recoltelor. Din păcate, schimbările climatice le afectează și pe ele.
O cercetare recentă a demonstrat că în ultimul secol albinele au devenit tot mai afectate de creșterea temperaturilor la nivel global.
Oamenii de știință de la Imperial College London au analizat mai multe specimene de bondari păstrați în diferite muzee din Marea Britanie.
Astfel, ei au observat un fenomen îngrijorător: în ultimii ani, mulți bondari au dezvoltat aripi asimetrice: aripa stângă și cea dreaptă au forme foarte diferite.
Aceasta este o dovadă a stresului uriaș la care sunt supuse insectele și care le afectează dezvoltarea.
O asemenea malformație apare numai din cauza unui factor extern care tulbură creșterea normală a unei albine, iar de obicei acest factor este clima.
Studiul a demonstrat prezența acestei anomalii la patru specii diferite de bondari, asimetria fiind din ce în ce mai evidentă în ultimii 50 de ani.
Perioadele în care s-au înregistrat temperaturi mai ridicate și în care a fost și mai multă umezeală au afectat cel mai mult albinele, au observat cercetătorii.
Ei vor continua să monitorizeze acest fenomen, ca să afle din timp ce specii de albine sunt în pericol de dispariție și care suferă cel mai mult din cauza încălzirii climei.
Cercetarea a mai arătat că în ultimul secol s-a pierdut mare parte și din diversitatea genetică a albinelor din Marea Britanie. Populații întregi au pierit, pentru că nu s-au putut adapta la schimbările de mediu.
Un studiu anterior a concluzionat că între 1980 și 2013 pe fiecare kilometru pătrat din Marea Britanie au dispărut în medie 11 specii de albine.
La nivel global, aproximativ 40% din speciile de insecte sunt afectate de modificările climei. Albinele, bondarii și furnicile dispar de opt ori mai repede ca speciile de mamifere, păsări sau reptile.