Astronomii au descoperit fosfor pe Enceladus, cunoscuta lună a lui Saturn. Descoperirea a fost făcută pe baza unor particule de gheață analizate recent, detectate de sonda spațială Cassini a NASA. 

Acest lucru înseamnă că Enceladus are toate elementele chimice necesare pentru susținerea vieții așa cum o cunoaștem pe Pământ.

Cassini, care a plonjat spre atmosfera lui Saturn în 2017, a colectat date trecând prin gheizerele cu erupții continue ale lui Enceladus de la polul său sudic și prin inelul E al lui Saturn, care conține, de asemenea, particule provenite de pe lună.

Sub crusta sa de gheață, Enceladus are un ocean cald subteran, de peste 50 de kilometri adâncime, care învăluie întreaga lună. Erupțiile de la polul său sudic aruncă particule de gheață în spațiu, permițând echipamentelor de cercetare, precum Cassini, să studieze compoziția chimică a oceanului chiar fără a atinge suprafața corpului ceresc.

Datele obținute în urma misiunilor anterioare au indicat că luna conținea toate componentele esențiale pentru viață - carbon, hidrogen, azot, oxigen și sulf - cu excepția fosforului. O echipă de oameni de știință a găsit nouă particule care conțineau fosfat (fosfor legat de atomi de oxigen) printre cele aproximativ 1.000 de eșantioane ignorate inițial de cercetători. Cantitatea minusculă detectată reflectă raritatea fosforului. „Dintre cele șase elemente bioesențiale, fosforul este de departe cel mai rar din cosmos", a declarat Frank Postberg, autorul principal al studiului.

Totuși, faptul că Enceladus oferă elementele necesare vieții nu înseamnă neapărat că există viață pe această lună. „Următorul pas este să ne dăm seama dacă într-adevăr este locuită, iar pentru a răspunde la această întrebare va fi nevoie de o misiune viitoare", a spus Cable. „Dar acest lucru este interesant, deoarece face din Enceladus o destinație și mai interesantă pentru a merge și a face acest tip de cercetări".

NASA va avea șansa de a afla mai multe atunci când misiunea Dragonfly se va îndrepta spre Titan, luna lui Saturn, în 2027. O altă misiune propusă ar putea ajunge la Enceladus în jurul anului 2050. În plus, Telescopul spațial James Webb ar putea ajuta în continuare la descoperirea mai multor detalii cu privire la compoziția chimică a oceanului subteran cald al lui Enceladus.

__________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro:

Share articol: