Astronomii se pregătesc pentru o misiune pe Marte, în încercarea de a demonstra teoria conform căreia pe Planeta Roșie ar exista apă.
Echipa de la Universitatea din Aberdeen a dezvoltat un dispozitiv pentru a monitoriza dacă, într-adevăr, la suprafața planetei se formează sau nu apă. Tehnologia va fi nucleul unei misiuni care va porni către Marte în încercarea de a demonstra că pe suprafața planetei se poate forma apă.
Dispozitivul va monitoriza un proces despre care oamenii de știință cred că este responsabil pentru producerea de apă pe planetă, dar care nu a fost văzut niciodată.
Inițial, instrumentul ar fi trebuit să fie trimis pe Marte în cadrul unei misiuni spațiale comune a Agenției Spațiale Europene și a celei rusești, dar aceasta a fost amânată în urma invaziei Rusiei în Ucraina de anul trecut.
Finanțarea din partea Agenției Spațiale Britanice va permite acum ca dispozitivul să fie încărcat într-o viitoare misiune japoneză spre Marte, programată să aibă loc în următorii cinci - zece ani.
Apa lichidă nu a fost observată niciodată pe planeta Marte, dar oamenii de știință cred că sărurile unice de la suprafață absorb apa din atmosferă și produc apă lichidă foarte sărată noaptea, când temperatura este la cel mai scăzut nivel. Tehnologia dezvoltată acum de specialiști va încerca să înregistreze evoluția acestui proces.
De asemenea, un alt scop este acela de a investiga cantitatea de vapori de apă din atmosferă, variațiile zilnice și sezoniere ale temperaturilor solului și ale aerului, precum și mediul de radiații UV.
__________________________________________________________________________________________________
Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro: