Locuitorii din mai multe state americane au observat recent un fenomen meteo rar și ciudat, care i-a dus cu gândul la OZN-uri.

Desigur, fotografiile realizate de ei nu sunt dovada unei invazii extraterestre, ci surprind un fenomen care se produce uneori în nopțile foarte geroase.

Lumina de la sol se reflectă în milioane de cristale de gheață hexagonale suspendate în aer, dând astfel naștere unor coloane luminoase, care par să urce spre cer.

În mod normal, aceste cristale de gheață se formează când aerul este extrem de rece, de obicei în nopțile cu temperaturi de -10, chiar -20 de grade Celsius.

Ele acționează ca niște oglinzi minuscule și reflectă lumina în timp ce cad încet spre pământ, de aceea fenomenul se poate produce numai în absența vântului.

În ultima perioadă, Statele Unite s-au confruntat cu zile și nopți geroase, astfel încât s-au îndeplinit condițiile necesare pentru apariția acestui inedit fenomen. Cu cât temperaturile sunt mai scăzute, cu atât mai luminoși sunt „stâlpii”.

Practic, aceste impresionante raze verticale sunt de fapt o iluzie optică, pentru că lumina provine de la nivelul solului.

Deși stâlpii luminoși seamănă cu aurora boreală, aceasta din urmă se produce în stratul superior al atmosferei și acoperă suprafețe foarte mari, în timp ce coloanele de lumină se formează mai aproape de sol și au dimensiuni mai reduse.

Share articol: