Astronomii de la Institutul Național de Astrofizică din Roma au observat un fenomen ciudat la marginea sistemului nostru solar.

Dincolo de planeta Neptun, în Centura Kuiper, se află o planetă pitică numită Quaoar, descoperită abia în anul 2022, care are un diametru de numai 1.120 kilometri.

În Centura Kuiper există foarte multe corpuri cerești de acest fel, dar Quaoar este diferit, pentru că are în jurul său un inel format din resturi de materie, asemeni planetei Saturn.

Spre deosebire de alte inele de materie care orbitează unele planete, cel din jurul lui Quaoar se află la o distanță atât de mare de planetă încât ar fi trebuit să se desprindă de ea și să formeze un satelit natural, o Lună.

Acest lucru nu s-a întâmplat însă, sfidând astfel legile fizicii, iar astronomii nu-și explică de ce. Mai mult de atât, observațiile specialiștilor arată că mica planetă are un satelit natural, iar acesta, la rândul său, are un inel de materie pe orbită.

Inelul din jurul planetei pitice Quaoar se află atât de departe de acesta încât gravitația planetei nu ar trebui să-l mai țină captiv pe orbită, astfel încât materia ar trebui să colapseze sub propria sa greutate și să formeze un mic satelit natural, similar celui care există deja.

Distanța maximă la care un inel de materie poate exista în această formă în jurul unei planete se numește Limita Roche, iar până acum nu fusese observată nicio încălcare a acestei reguli.

„În urma observațiilor noastre, regula potrivit căreia inele dense de materie pot exista numai în interiorul Limitei Roche a unei planete trebuie să fie revizuită”, a declarat Giovanni Bruno, astronom la Institutul Național de Astrofizică din Roma, unul dintre autorii descoperirii.

Prin urmare, oamenii de știință trebuie acum să analizeze din nou informațiile cunoscute despre Limita Roche și să găsească o explicație pentru existența inelului care… nu ar trebui să existe. Descoperirea a fost publicată în revista Nature.
 

Share articol: