Noile cercetări efectuate de ETH Zürich din Elveția ar putea face ca viitoarele dispozitive portabile (poate cu câteva implanturi și un pic de inginerie genetică) să ne îmbunătățească direct sănătatea.
Tehnologia experimentală concepută de oamenii de știință elvețieni a folosit mici impulsuri de electricitate pentru a declanșa producția de insulină la șoareci. Aceștia numesc procedeul interfață „electrogenetică" și ar putea fi folosită pentru a pune în acțiune genele țintă atunci când avem nevoie de o „mână de ajutor” pentru a ameliora diferite probleme.
„Dispozitivele electronice portabile joacă un rol din ce în ce mai important în colectarea de date despre sănătatea indivizilor pentru intervenții medicale personalizate", scriu cercetătorii în lucrarea publicată. „Cu toate acestea, dispozitivele purtabile nu pot încă programa direct terapiile genetice din cauza lipsei unei interfețe electrogenetice directe. Aici oferim veriga lipsă".
Încurajarea directă a producției de insulină ar putea ajuta o persoană cu diabet, de exemplu. În acest studiu, celulele pancreatice umane au fost implantate unor șoareci cu diabet de tip 1 și au fost apoi stimulate cu ajutorul unui curent direct, prin ace de acupunctură.
Acțiunea este cunoscută sub numele de tehnologie de reglare acționată de curent continuu (DC), sau DART pe scurt, iar echipa din spatele ei spune că aduce împreună tehnologia digitală a gadgeturilor noastre și cea analogică a corpurilor noastre.
Ne naștem cu un anumit set de gene și, deși codul genetic rămâne în mare parte neschimbat pe parcursul vieții noastre, modul în care genele sunt activate acestea se poate schimba pe măsură ce îmbătrânim și ne schimbăm obiceiurile. Metoda ar putea oferi un posibil mijloc de a anula unele dintre aceste schimbări. De exemplu, cercetătorii au reușit să regleze nivelurile de zahăr din sânge ale șoarecilor diabetici, astfel încât acestea au revenit la normal prin această metodă.
Desigur, suntem încă departe de un Fitbit care să gestioneze diabetul, dar este o dovadă de concept interesantă.
Una dintre numeroasele provocări referitoare la această metodă este aceea de a face ca ea să funcționeze pe dispozitive mici. Vestea bună este că are nevoie de foarte puțină energie: trei baterii AA ar fi suficiente pentru a-l menține în funcțiune timp de cinci ani, de exemplu, cu semnale electrice aplicate o dată pe zi.
Echipa este încrezătoare că tehnologia poate fi dezvoltată și extinsă pentru a declanșa mai mult decât producția de insulină. În următorii ani, dispozitivele noastre purtabile cu funcții dedicate sănătății ar putea face mult mai mult decât să raporteze statistici.
„Credem că această tehnologie va permite în viitor dispozitivelor electronice purtabile să programeze direct intervenții metabolice", scriu cercetătorii.
_________________________________________________________________________________________________