Cercetătorii de la Massachusetts Institute of Technology și Imperial College London au descoperit în resturile de meteoriți căzuți pe Pământ cu peste 4 miliarde de ani în urmă elemente esențiale pentru apariția vieții.

Ei susțin că aceste roci spațiale care lovit frecvent planeta noastră, la scurt timp după formare, au adus și substanțele chimice fără de care viața nu ar fi putut să apară.

Concret, oamenii de știință au observat că aproximativ 10% din meteoriții căzuți pe Pământ sunt alcătuiți din condrită carbonică, prin urmare conțin zinc și potasiu, elemente chimice esențiale pentru apariția vieții.

Potrivit noului studiu, meteoriții compuși din condrită carbonică au furnizat planetei noastre jumătate din cantitatea de zinc existentă (element de bază pentru formarea ADN) și în jur de 20% din cantitatea de potasiu.

Meteoriții care au adus cu ei aceste importante elemente chimice provin de la marginea sistemului nostru solar, dincolo de orbita lui Jupiter.

Concluzia studiului este surprinzătoare, pentru că, până acum, cercetătorii erau convinși că planeta noastră s-a format exclusiv din materia existentă mai aproape de Soare.

Acum, ei au dovada că o mare parte din compoziția Terrei provine din asteroizii veniți de la limita sistemului solar. Fără aceste elemente, Pământul ar fi fost o planetă mult mai uscată și probabil lipsită de viață.

În cadrul studiului, oamenii de știință au analizat 18 meteoriți, pentru a observa cât zinc conține fiecare și sub ce formă, iar apoi au calculat procentul în care acesta se regăsește în compoziția Terrei.

În urma analizei, experții au mai descoperit că meteoriții care conțin mai mult zinc și alte elemente chimice volatile încorporează și o cantitate mai mare de apă.

Prin urmare, apa existentă pe Pământ ar putea proveni tot din meteoriții care au lovit cu miliarde de ani în urmă planeta noastră.

 

Share articol: