Sonda spațială Lucy a NASA, lansată pentru prima dată în 2021 pentru a explora asteroizii troieni din apropierea lui Jupiter, a făcut o descoperire interesantă. Nava spațială a găsit un asteroid, poreclit Dinky, care este însoțit de un asteroid mai mic care îl orbitează, după cum a raportat inițial Scientific American. Este practic o lună care are propria sa lună, o ciudățenie cosmică.
Termenul tehnic aici este „pereche binară” de asteroizi, iar Dinky, al cărui nume real este Dinkinesh, a fost observat de Lucy în timpul unui zbor rapid. Atunci, nava spațială a observat „luna" mai mică ce îl orbitează.
De fapt, zborul în sine nu trebuia să găsească nimic notabil. A fost pur și simplu o probă pentru ca echipa să își perfecționeze abilitățile înainte de a investiga asteroizii troieni menționați mai sus, care orbitează în jurul Soarelui în fața și în spatele lui Jupiter. Echipa a vrut să se asigure că sonda lui Lucy se va agăța cu succes de o rocă spațială, chiar și atunci când ambele obiecte se mișcau extrem de repede. Ghiciți ce? A funcționat. Hal Levinson, cercetător planetar la Southwest Research Institute și cercetător principal al misiunii Lucy, a declarat că testul a fost „uimitor de reușit".
În ceea ce-i privește pe Dinky și satelitul său oamenii de știință de la NASA mai au încă un drum lung de parcurs către înțelegerea lor, deoarece doar aproximativ o treime din datele relevante au fost transmise pe Pământ. NASA a publicat o serie de imagini care îl prezintă pe Dinky și pseudo-luna sa, dar nu și date reale deocamdată.
Perechile de asteroizi binari nu sunt rare, deoarece cercetătorii au descoperit că aproximativ 15% dintre asteroizii din apropierea Pământului au un astfel de companion orbital. NASA și cercetătorii afiliați așteaptă în continuare mai multe date despre această pereche, inclusiv imagini color și spectroscopice care ar trebui să aducă mai multă claritate asupra celor doi asteroizi.