Artemis 1 va monitoriza radiațiile cosmice din spațiul îndepărtat, pentru a evalua riscurile unei noi aselenizări.

Pe 29 august, dacă totul va decurge conform planului, NASA va lansa o nouă misiune de explorare a Lunii, prima parte a unui ambițios program spațial menit să continue succesul faimoaselor misiuni Apollo.

Artemis 1 are ca scop monitorizarea radiațiilor cosmice. Acest lucru va putea fi realizat cu ajutorul unei rachete Space Launch System (SLS) și a unei capsule Orion, fără echipaj.

Capsula Orion are la bord doi manechini cu formă umană, dintre care unul va purta o vestă specială de protecție pentru radiații, AstroRad.

Mai mulți senzori din interior vor monitoriza nivelul de radiații, iar mostre de drojdii aflate la bord vor demonstra efectul pe care îl au aceste radiații asupra organismelor vii.

După șase săptămâni de zbor în spațiu, Orion se va întoarce pe Pământ, fiind programată să aterizeze în ocean.

Cercetătorii vor să afle în acest fel dacă Orion și SLS ar fi sigure pentru transportul astronauților pe Lună.

Dacă această misiune va avea succes și va oferi toate informațiile necesare, atunci programul Artemis al NASA va continua așa cum este stabilit: Artemis 2 va începe în 2024, cu echipaj la bord, dar nu va aseleniza, doar va orbita Luna.

Abia în 2025 sau 2026 ar urma ca oamenii să pășească din nou pe suprafața Lunii, în cadrul misiunii Artemis 3. Va fi prima aselenizare după reușita echipajului Apollo 17, care a explorat satelitul natural în 1972.

Totul va depinde însă că datele furnizate de Artemis 1. Zborul spațial dincolo de centurile Van Allen, care protejează Pământul și Stația Spațială Internațională de radiațiile periculoase, presupune riscuri serioase pentru sănătatea astronauților.

Share articol: